Lencsekülönlegességek 2.

  • 2017.12.30.
  • 7

Savanyúkáposztás-sárgarépás vöröslencsefőzelék(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
200 gramm vöröslencse
200 gramm sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 marék savanyú káposzta
1 evőkanál kókuszzsír (vagy napraforgóolaj)
só, bors, 2-3 babérlevél őrölt koriander, kurkuma, currypor, őrölt kömény, köménymag, chilipor (opcionális)
Elkészítés:Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés zsiradékon átfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott (vagy reszelt) sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, babérlevelet adunk hozzá, fűszerezzük. Fedő alatt 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk az átmosott savanyú káposztát, összekeverjük, további 5 percig pároljuk.
Tejföllej vagy joghurttal locsolva tálaljuk. Kiváló köret pl. enyhén fűszerezett csirkemellhez vagy grillezett sajtokhoz.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:215 kcal, 34 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 2,1 gramm fehérje
 
Szilvás lencseleves(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
100 gramm barna lencse
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál kókuszzsír (vagy napraforgóolaj)
1 evőkanál eritrit
80 gramm (cukrozatlan) aszalt szilva
2 dl kókusztej (vagy tehéntej)
2 evőkanál kókuszreszelék
só, bors, citromlé 
Elkészítés: A lencsét előző nap beáztatjuk, majd leöblítjük, bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Sós vízben 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az apró darabokra vágott aszalt szilvát, további 10-15 percig főzzük.Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés zsiradékon átfuttatjuk, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencséhez.A lencse felét magas falú edénybe merjük, összeturmixoljuk a kókusztejjel/tejjel, majd visszaöntjük az alaphoz, összeforraljuk. Ízlés szerint borsozzuk, citromlevet adunk hozzá. Száraz serpenyőben aranybarnára pirított kókuszreszelékkel tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma (kókusztejjel készítve):150 kcal, 30 gramm szénhidrát, 6 gramm zsír, 7,3 gramm fehérje
 
Céklás-tormás lencsesaláta(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
200 gramm barna lencse
200 gramm cékla (pucolva)
1 nagy fej vöröshagyma
20 gramm friss torma
1 dl fehérbor (opcionális)
2 evőkanál fehérborecet (vagy 1 evőkanál 10%-os ecet)
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, 2-3 babérlevél, őrölt kömény, köménymag
Elkészítés:A lencsét előző nap beáztatjuk, majd leöblítjük, bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Sós vízben 30 perc alatt puhára főzzük.Ezalatt a meghámozott, kockákra vágott céklát alufóliával bélelt tepsire helyezzük, 180°C-on 1 óráig sütjük.Kevés olívaolajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lencsét, felöntjük borral, kevés vízzel, majd beletesszük a babérleveleket, fűszerezzük. Amint annyi folyadék marad alatta, hogy nedvesen tartsa, belereszeljük a tormát, belekeverjük a sült cékakockákat. Fehérborecettel meglocsoljuk, hűtőbe téve hagyjuk összeérni az ízeket. Hidegen tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:244 kcal, 36 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 14 gramm fehérje
 
Jó étvágyat!A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus