Lencsekülönlegességek 1.

  • 2017.12.29.
  • 8

Zöldséges lencsevagdalt(tejmentes, gluténmentes, IR-kompatibilis)

Hozzávalók 15 szelethez/darabhoz:
160 gramm barna lencse
100 gramm sárgarépa
50 gramm cukkini
50 gramm zellergumó
1 db közepes méretű tojás
4 evőkanál (gluténmentes) zabpehely
4 evőkanál dió
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál napraforgóolaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény, babérlevél
Elkészítés:A lencsét előző nap beáztatjuk, majd alaposan átöblítjük. Bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Babérlevéllel, sóval ízesítjük, 30 perc alatt puhára főzzük.A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, durvára törjük.Az apróra vágott hagymát kevés olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, apróra vágott (vagy reszelt) sárgarépát, cukkini, zellert. Sózzuk, fűszerezzük köménnyel, borssal, majd elpárologtatjuk a kiengedett levet.A kihűlt lencse felét botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a párolt zöldségekkel, a maradék lencsével. Hozzáadjuk a felvert tojást, illetve a zabpelyhet. Egynemű masszává gyúrjuk, 10 percig pihentetjük.Sütőpapírral bélelt formába az egész masszát vagy nedves kézzel pogácsákat formázva tepsibe helyezzük. Egybensültként előmelegített 180°C-os légkeveréses sütőben 50 perc alatt, pogácsákként 20-25 perc alatt készre sütjük.
1 szelet tápértéke:79 kcal, 10 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 4 gramm fehérje
 
Lencseragus pásztorpite(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kompatibilis)

Hozzávalók 4 személyre:
250 gramm (tisztított) édesburgonya (vagy „hagyományos" burgonya)
100 gramm barna lencse
200 gramm csiperkegomba
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál napraforgóolaj
só, bors, majoranna, petrezselyem
1 evőkanál paradicsompüré
fűszerpaprika+ 100 gramm reszelt sajt (pl. light trappista)
Elkészítés:A lencsét előző nap beáztatjuk, majd alaposan átöblítjük. Bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. 30 perc alatt puhára főzzük.A megtisztított, kockázott édesburgonyát 15 perc alatt puhára főzzük, majd összetörjük a húsát.Kevés olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a gombát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük. Pirítsuk zsírjára, majd öntsük fel kevés vízzel. Adjuk hozzá a paradicsompürét, szórjuk meg pirospaprikával. 15 perc párolás után adjuk hozzá a megfőtt lencsét, pároljuk további 5-10 percig.Sütőtálba vagy tepsibe simítjuk a gombás lencseragut, majd halmozzuk rá az összetört batátát. Ízlés szerint szórtjuk meg reszelt sajttal.Előmelegített 160°C-os légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
1 adag tápértéke (édesburgonyával, light trappistával készítve):240 kcal, 29,5 gramm szénhidrát, 5,1 gramm zsír, 18 gramm fehérje
 
Diós lencsekrém(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
120 gramm barna lencse
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, római kömény, chilipor (opcionális)
4 evőkanál dió 
Elkészítés:A lencsét előző nap beáztatjuk, majd alaposan átöblítjük. Bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Sós vízben 30 perc alatt puhára főzzük. A diót legalább 30 percre langyos vízbe áztatjuk.A főtt lencsét zúzott fokhagymával ízesítjük, ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az áztatott, lecsöpögtetett diót, majd az egészet turmixgépben vagy botmixerrel krémesre pürésítjük, olívaolajjal lazítjuk (+ ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá).
Teljes kiőrlésű pirítóssal vagy sós keksszel mártogatósként, friss zöldségekkel tálaljuk.
1 adag tápértéke (pirítós, keksz nélkül):183 kcal, 17 gramm szénhidrát, 9 gramm zsír, 8,4 gramm fehérje
 
Jó étvágyat!A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus