Gluténmentes mézeskalács

  • 2017.12.20.
  • 5

Hozzávalók (25 darabhoz)
70 g barna rizsliszt (+ a nyújtáshoz)
20 g kukoricaliszt
20 g kölesliszt
10 g tápiókakeményítő
1 tk útifű maghéj
1 tk gluténmentes sütőpor
40 g tejmentes margarin
80 g méz
1 db tojássárgája
1 tk gluténmentes mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs keveréke)
csipet só
ElkészítésA margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a tojássárgáját. Közben összekeverjük a liszteket, hozzáadjuk a fűszereket, az útifűmaghéjat és egy csipet sót. Összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük. Ezalatt a lisztek, illetve az útifű maghéj magukba szívják a nedvességet, és gyúrható tésztát kapunk. Frissen tartó fóliába csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Rizsliszttel szórt felületen vagy szilikonlapon 5 mm vékonyra gyújtjuk. Tipp! Könnyebb, ha a fóliával betakarva nyújtjuk a tésztát – így biztosan nem ragad a nyújtófához.
Tetszőleges kiszúróval elkészítjük a mézeskalácsokat. Díszítésként megszórhatjuk magokkal, nyomhatunk a tetejükre aszalt gyümölcsöt, mogyorót diót.
Előmelegített 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
Ha kihűltek, érdemes légmentesen záródó dobozba zárni, s csak másnap tovább díszíteni (pl. cukormázzal, tükörmázzal), ha szeretnénk.
 
Jó étvágyat!
25 darab esetén 1 darab mézeskalács tápértéke (díszítés nélkül) 38 kcal, 6,3 gramm szénhidrát, 1,2 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.