Fonott kalács
- 2010.04.09.
- 4
Tudom, kicsit megcsúsztam a húsvéti poszttal, de idén így alakult.Annyi volt a munka, hogy nem is volt időm azon gondolkozni, hogy mit fogok sütni-főzni. Mama megcsinálta a sonkát, rám várt volna többi, de ezt csak péntek reggel tudtam meg, úgyhogy másfél két órát bolyongtam a boltban, míg nagyjából összeszedtem mindent. Ez a csodálatosan finom kalács Bözsikének, a keresztanyám nagynénjének a receptje. Minden húsvétkor ez kerül az asztalra. De persze más hétvégén is el tudom képzelni vajjal és baracklekvárral, csak olyan nehéz hozzákezdeni...Hozzávalók (2 kalácshoz): 60 deka liszt, 2 tojás, 2,5 deka élesztő, 3-5 deci tej, 20 deka cukor, 10 deka olvasztott vajElőször is, mint minden kelt tésztánál, egy bögre cukros langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt. Letakarva félrerakjuk negyed órára, azalatt biztos felfut.A lisztet nagy tál közepébe szórjuk, közepébe mélyedést formálunk, majd beletesszük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék cukrot, és annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Jól kidolgozzuk a tésztát robotgéppel, vagy kézzel. Amikor már a tészta elválik az edény falától, hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, és ezt is beledolgozzuk a tésztába.Aki szereti, tehet bele mazsolát is.Az edényt lefedjük, majd meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.Lisztezett deszkán kétszer három hurkát formálunk a tésztából, majd megfonjuk a kalácsot.A két kalácsot egymás mellé rakjuk egy nagyobb tepsibe, vagy külön külön egy-egy őzgerinc formába. Legjobb sütőpapírral kibélelni, hogy könnyű legyen kiszedni.A sütőformában még egyszer letakarva félrerakjuk a kalácsokat 20-25 percre, hogy megkeljenek.Végül tojással megkenjük és 180 fokos előmelegített sütőben kisütjük kb. 35 perc alatt.
A szerzőről
Mennyei Mignon