Kimchi retekből

  • 2010.03.29.
  • 3


A bébivisszaszámláló 18 napot mutat :-) - 18 nap múlva megszületik a kisfiunk :-)
Mármint elvileg. Gyakorlatilag ma a védőnő finoman emlékeztetett a szerdán közelgő hidegfrontra, aztán megparancsolta, hogy a bőröndöm az autóban legyen maradéktalanul összepakolva. Persze tudom, hogy az össze nem pakolással nem tudom kitolni a szülés időpontját, mégis halogatom. Kb. tízezerszer hallottam azt a zseniálisan humoros biztatást, hogy nyugi gyerek még nem maradt bent, és nyilván nem, én mégis borzasztóan félek. Olyan gyorsan elment ez a 37 hét, most meg itt állok, és olyan, mintha egyáltalán nem lennék felkészülve egy szülésre... :-) A babavárással kapcsolatos teendők, a költözés, a berendezkedés, és a rozmárasszony-szerű testalkatom miatt most már valóban csak elvétve főzök (pedig a költözéssel isteni-gyönyörű csokibarna, aranymozaikos vadonatúj konyhám lett :-)).

Ez egy olyan recept, ami főzést nem igényel, viszont nagyon alap. Mármint azoknak, akik vagy ázsiai-csipős kaja mániákusok, vagy állandóan csípőset kívánó 37 hetes kismamák. A kimchi egy nagyon egyszerű koreai savanyúság, amit alap esetben kínai kelből készítenek, és annak idején egy agyag edényben leásták a földbe az erjedés idejére. Kétségtelenül a káposztás is isteni és kilószámra tudom enni azt is, de a leges-leges-leges ledurvábban jégcsapretekből finom, én otthon csak ebből csinálom. Annyit még előljáróban, hogy ha nincs idegrendszerünk kivárni az összeéréshez szükséges 8-10 napot, menjünk el a Fő utca elején található koreaiba, és tömjük magunkat degeszre belőle.
Hozzávalók: 3 nagy jégcsapretek, 1-2 gerezd fokhagyma, egy dió nagyságú gyömbér, 2-3 teáskanál száraz csilipor vagy pehely, só, cukor, 1-2 szál újhagyma. (Az ázsiaboltban lehet kapni külön kimchipaprikát, de soha nem sikerült még rájönnöm, hogy miben különbözik a sima csilitől) A kockára vágott retket nagyon alaposan sózzuk be, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap öntsük le róla a sós levet, öblítsük le, és enyhén sózzuk újra, tegyünk rá 1 evőkanál cukrot, reszeljük rá a gyömbért és a fokhagymát, és a csilipaprikát. Alaposan keverjük össze, és tegyük bele a nagyon vékonyra felkarikázott újhagymát (én csak a fehér részét szoktam). Légmentesen zárjuk le, és sötét helyen szobahőmérsékleten érleljük 8-10 napig, ha nem felejtjük el, a negyedik napon alaposan keverjük össze. Én egy nagy befőttes üvegben szoktam késziteni, amit alufóliával betekerek.
Fogyasztás előtt 1 napra tegyük a hűtőbe elkülönítve a többi kajától, mert kegyetlen szaga tud lenni.