Nutellás virágkalács

  • 2016.02.13.
  • 8

Már régóta ki szerettem volna próbálni, de valahogy mindig olyan macerásnak gondoltam az elkészítését. Ma viszont szembejött velem egy videó, és nem volt kérdés. Nekiálltam, és nekem ez lesz a Valentin napi meglepim a Páromnak. Aki még nem próbálta, az feltétlenül tegye meg.Hozzávalók:300 ml tej,1 tasak (7 g) porélesztő,1 ek. cukor,450 g liszt,70 g porcukor,2 tojássárgája (1 fehérje a lekenéshez),2 ek. olvasztott vajrétegek közé: nutella
Elkészítés:1. A tejben az 1 ek. cukor segítségével felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc alatt.
2. A lisztet, és a porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és
alaposan kidagasztjuk.3. Én kb. másfél órát kelesztettem, és szuper könnyű, lágy tésztát kaptam.4 felé osztjuk a tésztát, egyenként kör alakúra nyújtjuk őket (nálam kb. 28 centis tortakarika méretűre).4, Az első tésztát megkenjük nutellával, majd rárakjuk a következő tésztát és így tovább. Az utolsó tetejét már nem kenjük meg.
5. A tortakarika segítségével kiszúrjuk a tésztát, a maradékból én kalácsszerűt formáztam, és azt is megsütöttem mellé.6. A tészta közepére egy kisebb vizespoharat helyezünk, majd a pohár szélétől kifelé elvágjuk a tésztát, úgy hogy először négybe, majd az osztott részek között még háromfelé.
7. Két-két egymás melletti részt egymás felé kétszer megfordítjuk, és így kapjuk meg a virágformánkat.8. A tetejét végül megkenjük tojásfehérjével, és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Proper Tasty fb oldal.
Akinek bonyolult a leírás (nekem az volt elsőre), annak itt a videó a formázásról, és ez a tészta tényleg szuper:https://www.facebook.com/buzzfeedpropertasty/?fref=ts