Mámorító: Epres-túrókrémes kakaós sütemény

  • 2018.06.03.
  • 1

Egy igazi klasszikus, egy kicsit felturbózva!

Már pedig, vannak még csodák, az igazi vasárnapi sütike.

Az epres-túrós krémes, könnyed, finom és egyszerű édesség. Igazi vasárnapi nyalánkság. Szeretem a piskótatésztát, mert sokféleképpen elkészíthető és tényleg pikk-pakk készen van. Nem hiába készítette a Nagyim, Anyum is oly sokszor alapként, és csak a krémet változtatták rajta.

Nekem az egyik favoritom, mondhatnám első helyen szereplő kis kedvencem az eper, én tavasszal megrohanom az epres pultot a piacon, és olyan vagyok, mint Hakapeszi maki a csokival. Degeszre tudom enni magamat, szeretem önmagában porcukorral, turmixként reggelente, és hát süti jöhet bárhol-bármikor belőle. Sose tudom megunni. Amíg fellelhető az eper, a szezon végéig, nálunk mindig van epres finomság. És ha már nincs, akkor sóhajtok egy nagyot, és azt mondom, na, megint várhatok rád egy évig.
Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni.


Epres-túrókrémes kakaós sütemény gluténmentes recept Hozzávalók: (közepes tepsi) 4 csapott ek Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 2 csapott ek rizsliszt itt és itt – Sparban is kapható (aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban) 2 púpos ek „Nestlé Nesquik” cukrozott gluténmentes kakaó itt 1 csomag sütőpor 7 ek cukor 7 db tojásegy csipet *Himalája só 100 ml olaj 150 g eper szeletekre vágva ½ ek kukoricakeményítő Túrókrémes töltelék: 500 g zsíros túró 2 ek „magyar” tejföl – ez jó sűrű állagú 3 ek mascarpone 4 ek cukor Tetejére: Oroszkrémes pudingos krém 1 csomag „Haas” gluténmentes oroszkrém torta pudingporpor itt 700 ml tej 3 ek cukor kb. 200-250 g eper

*Amikor a végén rákerül a pudingos krém és az eper…
Epres-túrókrémes kakaós sütemény elkészítése: A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A liszteket, a kakaóport, sütőport szitáljuk át.
Majd a 150 g epret mossuk meg, hagyjuk leszáradni, majd vágjuk fel szeletekre. Kezdőknek: az epret, mindig a zöld csumájával együtt mossuk meg, és mosás után távolítsuk el, mert ha előtte tennénk, akkor az eper megszívja magát vízzel. Ha elkészültünk, állítsuk össze az epres-kakaós piskótatésztát: A tojásokat válasszuk szét, a tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá egy kézi robotgép segítségével, majd tegyük félre. Ezután a tojássárgáját a cukorral keverjük ki, szép halványsárga színe lesz, majd csurgassuk hozzá az olajat fokozatosan, és közben keverjük a piskóta masszát. Kezdőknek: akkor jó, amikor a robotgép keverőlapja alatt nem ropog a cukor, vagy ha kivesszük a keverőlapátot a masszából és egy 8-as formát le tudunk írni a masszával.
Ezt követően adagoljuk hozzá az átszitált kakaós lisztkeveréket, és szintén jól keverjük el.Majd egy-két kanálnyi tojásfehérje habbal lazítsuk a tésztát, keverjük el, de ezt már egy fakanál segítségével, majd adjuk hozzá a többi habot, és ezt már lazán, óvatosan kevergessük össze.