Vitamindús terápiás kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel

  • 2018.05.29.
  • 6

Szeretet minden kanálban!

Lélekmelengető és a legjobb népi gyógyszer a finom húsleves, mely egész évben jó szolgálatot tesz.
Ilyenkor tavasszal pedig különösen, a friss és zsenge zöldségekkel, imádnivaló finomság. Ha valami, amit szeretek a magyar főzési szokásokban, az a rengeteg féle finom leves. Sőt tovább mennék, imádom más kultúrák leveseit is. És tényleg mindenki egyénien főzi, és az egyik jobb, mint a másik és különleges a maga nemében.  Emlékszem a nagyi levesére, elképesztően finom volt, és anyukám levesére is, imádtam. De persze a nagyi levese volt a favorit nekem, sőt a lányomnak is, szerencsére megadatott, hogy a dédi főztjét is megkóstolja, hiszen hosszú életkort 91 évet élt a nagyim.
Kezdőknek is ajánlom, ezt a finom kacsahúslevest, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves, sőt hétköznapra is kiváló, melyet én így készítek.

Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel recept gluténmentes Hozzávalók: 2 db pecsenye kacsamell 1 db pecsenye kacsacomb1 nagy gerezd fokhagyma 3 kocka *Bio marhahúsleves kocka 2 szem *szegfűszeg 1 db *csillagánizs 1 db *babérlevél 1 db kisebb vöröshagyma – megpirítvaFűszerek:1 kk *szemes ötbors egy csipet *kakukkfű 1 szelet *friss gyömbér1 kisebb *friss chili paprika egy csipet őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény isZöldségfélék: 1 csomag tavaszi friss sárgarépa – ez kb. 5-6 db 2-3 db tavasz friss fehérrépa 1 db tavaszi friss karalábé 1 db tavaszi friss zeller gumó 2 szál tavaszi friss zöldhagyma 1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva 2 db nagyobb paradicsom – félbevágva 1 db tavaszi friss karfiol zellerlevél 200 g gomba – nekem most nem volt itthon, de aki nem szereti, elhagyhatjaA megfőtt leves végén kell beletenni, és még kb. 3 perc főzési idő: 1 csokor petrezselyem összekötve 1 csokor zeller levél összekötve egy csipet *sáfrány*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket, fűszereket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Kacsahúsleves tavaszi zöldségekkel elkészítése: Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni. *Tipp: ha nagyon zsíros a kacsahús, érdemes hideg serpenyőbe lassan megpirítani, kisütni a zsírját, vagy egy tepsiben és sütőben, és utána elkezdeni főzni. Előbányásztam a mélyhűtőm rejtett tartalékát így én pecsenyekacsát használtam, az nem volt nagyon zsíros. Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.
A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket, vagyis a friss zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa) én csak le szoktam kapargatni a külső héját. Nem szükséges pucolni, mert még nagyon kis zsenge répák.  (*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.) Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket, és főzzük tovább, amikor kb. a hús háromnegyedére megfőtt, a levesbe beletesszük a zöldségeket, és tovább főzzük szép lassan, gyöngyözve. (Figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, hiszen a friss tavaszi zöldségek, nagyon hamar megfőnek) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük még sóval. Amikor már majdnem kész a levesünk, akkor tegyük bele petrezsely