Ki ne hagyd, mert megéri: Ezért egyél sok epret! 15+1 titkos recepttel

  • 2018.05.28.
  • 8

Igazi szuper gyümölcs és ráadásul még fogyaszt is!
Az egyik legegészségesebb tavaszi csemege a földi eper, érdemes belőle minél többet enni. Bár nem hosszú az eper szezon, ezért siess és tuningold fel a szervezeted vitaminkészletét.

Hogy miért is? Lássuk!Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van! Gazdag A-, B1-, B2-, C-vitamin valamint ásványi anyagokban kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, sőt kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.
A Harvard Egyetem kutató szerint, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentheti. Legújabb kutatásuk szerint ugyanis azok, akik sok epret fogyasztanak, védik az ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket, csökkenti a koleszterinszintet.
Az eper rendszeres fogyasztása hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, még akkor is, ha egyszerű szénhidrátok (pékáruk, tészták) után fogyasztjuk. Magas antioxidáns-tartalma miatt is, igazi szupergyümölcs az eper. A benne található vegyületek egyes daganattípusok (nőgyógyászati, bélrendszeri) kialakulásának kockázatát is csökkentik, de a bőr öregedési folyamatait is késleltetik. Régóta a kozmetikumok kedvelt összetevője is, kellemes illatának és összetevőinek köszönhetően. Hűsítő, gyulladást csökkentő hatása ismert a napégett bőr számára. Nagyon jól alkalmazható pld. pépesített formában, ha átdörzsöljük a fogainkat hetente egyszer, igazán csillogó és fehér lesz a fogunk.
És persze ki ne hagyjuk a romantikus estéket se, hiszen az eper a legújabb kutatások szerint, nemcsak finom ízének köszönhetjük huncutságunkat, hanem cinktartalmának is. Ugyanis az eperben található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ami fontos a spermiumtermelésben. És ha a cink szintje megnő, akkor a nők is sokkal jobban kívánják a szexet. Hiszen olyan anyagokat tartalmazz, mely fokozza a vérbőséget a nőknél és férfiaknál egyaránt.

A földieper a gasztronómiában is nagy sikert alkot. Bármit készíthetünk belőle, mert isteni íze van, kezdve a levestől a süteményekig, és hát nem hagynám ki a felsorolásból a jéghideg fagylaltot, turmix, shake finomságokat sem. És merem állítani, hogy ez a szuper gyümölcs a háziasszonyok kedvence, az ő általuk készített házi eperdzsem, eperlekvár és különböző ízesítésű változatai felülmúlhatatlanok. Nyugodtan ehetjük nagyobb mennyiségben is, mert kalóriatartalma alacsony, ezért diétázáshoz különösen ajánlott.
Az idősek és vannak gyerekek, akik nem igazán kedvelik a gyümölcsöket, nehezebben tudjuk rávenni őket a fogyasztásukra. Nekik érdemes fagylaltként, turmixként elkészíteni, így szervezetükbe bekerül a vitamin, és így jobban is kedvelik. Epres turmix recept: 1 banán 10-15 dkg eper 1 kk hársfaméz vagy agavé szirup 50 ml tejszín 200 ml tej
A fenti hozzávalókat egy turmixgépbe rakjuk, és összekeverjük. Pohárba töltve már is ihatjuk ezt a finomságot. Én minden reggelire most ezt iszom, felváltva különböző gyümölcsökkel. Nagyon finom. Érdemes elkészíteni. Viszont, szólni kell arról is, hogy sajnos az eper kiválthat allergiát, az arra érzékenyeknél, mely csalánkiütést okozhat. Ilyen esetben kerüljük el az eper fogyasztását.

És akkor jöjjön a 15+1 titkos ellenállhatatlan epres recept, hogy ne csak írjak róla, hanem kedvet is adjak az elkészítéséhez. Az alábbi linkre kattintva érhető el a receptleírás, és a legtöbbjük gluténmentesen is elkészíthető.