Világjáró étkek: Mics, mititej vagy mititei a szaftos kolbászkák

  • 2018.05.18.
  • 5

Az örök és megunhatatlan kedvenc!

Ha elkészíted és megkóstolód örökké a rabja leszel.

Ez is az egyik legnépszerűbb erdélyi étel a csorba leves után, a mics, miccs, mititéj vagy, ahogy mi nevezzük, miccsi. Eredetéről megoszlanak a vélemények, úgy tudni a Balkánon született, és onnét vette át a román konyha. Bár a balkáni országokban is készítenek hasonlót, mint pld. a csevap, csevapcsicsi.
Ha röviden lehetne ezt az ételt jellemezni, akkor különböző típusú (eredetileg háromféle) darált fűszeres hús keveréke, kisütve. De pusztán disznóhúsból is érdemes kipróbálni, nem fogunk csalódni. Általában faszenen-grillrácson sült kolbászszerű finomság, melyet egyszerűen hosszúkásra formázunk és rádobva a sütőrácsra szép aranybarnára sütünk. Erdélyben nincs is olyan hely, ahol nem találkoznánk vele naponta, vásárokban, piacokon, bevásárló központ mellett stb. Mindenhol érezni az illatát. Nehéz neki nem ellenállni, olyan egyedülálló ízük van, hogy sehol máshol, ezt nem tudják visszaadni. Mi is nagyon megkedveltük, ezt a finomságot, Brassóban kóstoltuk meg legelőször. Akkor jó, ha jó arasznyi kolbászkákat sodrunk, inkább vékonyabbak legyenek, mert sülés közben éppen tökéletes hosszúra-vastagra ugranak össze. Így a külsejüket bátran süthetjük, mert úgyis puhák lesznek. Ha kerti grillen sütjük, eleinte ne nyúljunk hozzá 1-2 percig, mert különben szétesnek, ha az első oldalán nem sül meg rendesen. Szokták sörrel, borral locsolgatni, így még gazdagabb lesz az ízük, minden oldalát süssük meg.
De persze serpenyőbe, frituba is kisüthető, bár így nem kapja meg azt a füstös jellegű ízt, de merem állítani, hogy így is nagyon finom, én is így készítettem most. A gyerekek kedvéért, mert ők imádják a ropogós finomságokat, és jobban is megeszik, én most egy kicsit a külsejét sütés előtt megszórtam összedarált nachossal, elképesztő finom lett, érdemes így is kipróbálni.

Mics (miccs, mititej vagy mititei) a ropogós-szaftos kolbászkák, muzsdéjos káposztasalátával gluténmentes recept Hozzávalók: ½ kg sertéshús darálva (én lapockát használtam(de bármilyen darált húst használunk, érdemes a 80-20% arányt figyelembe venni, tehát 20%-os zsírtartalma legyen mindenképpen) – de lehet sertéshús, marhahús és bárányhús keverve 2 nagy gerezd fokhagyma – átnyomva 1 szál zöldhagyma, zöldjével együtt – apróra vágvaFűszerek: ½ kk *Himalája só ½ kk *koriander mag – összetörve 1 kk *ötbors fűszer – de lehet feketebors is 1 kk szódabikarbóna ½ kk *őrölt kömény 1 kk *csombor – *borsikafű néven fut itthon 1 mk *kakukkfű 1 dl szénsavas ásványvíz – ezt apránként adagoljuk hozzá Sütéshez: 1 ek kókuszzsír nachos – daráljuk meg egy kicsit durvára – de ez elhagyhatóSalátához: 1 kis fej jégsaláta  1 db kisebb sárgarépa 1 szál zöldhagyma, zöldjével együtt, vagy lilahagyma paradicsom retek uborkamagkeverék Muzsdéj öntet: 2-4 gerezd fokhagyma – ízlés szerint egy nagy csipet *Himalája só egy-két csipet *ötbors fűszer – ízlés szerint egy csipet őrölt kömény 2 ek extra szűz olívaolaj ½ dl szénsavas ásványvíz 3 púpos ek tejföl kb. 50-60 ml majonéz egy kisebb citrom felének a leve
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Ropogós mics-miccs-mititei szaftos kolbászkák elkészítése: A darált húst vagy a kevert darált húsokat, a fűszerekkel fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a szódabikarbónával együtt jól összedolgozzuk, majd apránként hozzáadjuk a szénsavas ásványvizet és mindig jól keverjük össze, és csak utána adjuk hozzá a következő vízmennyiséget, amíg el nem fogy a fent megadott mennyiség. Egy éjszakára a hűtőbe rakjuk, így az ízek jól átjárják a húst, összeérnek.