Útravaló: Sajtos-zöldhagymás pogácsa

  • 2018.05.12.
  • 1

Réteges, omlós, és habkönnyű!

Családi és baráti összejövetelek sztárja.

Ez a finomság, igazi útravaló, becsempészhetjük a gyerekeknek az uzsis dobozába, akár tízóraira, uzsonnára, de egy jó reggelit is kezdhetünk egy finom ropogós pogácsával. De mi magunk is, vihetjük munkába, úton-útfélen, mindig jó, ha van nálunk egy kis harapnivaló. Sőt akár egy jó kerti partin is megállja a helyét, akár grill húsok mellé, vagy amikor piknikezni, strandolni megyünk, arról nem is beszélve, hogy igazi vendégváró kedvenc is.
Bárhogyan is, igazán sokrétű, mert tervezhetünk vele, és előre is elkészíthetjük a pogácsa tésztáját, és másnap, már csak sütni kell. Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon egyszerű elkészíteni.
Sajtos-zöldhagymás pogácsa gluténmentes recept Hozzávalók: 450 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható (aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönköly fehér búzalisztet, vagy bármilyen sima lisztet, ugyanannyi anyaghányadban) 2 tk cukor 7g (1 csomag) száraz élesztő 1 tk sütőpor ½ tk szódabikarbóna 250 g margarin vagy vaj – szobahőmérsékletű 1 tk *Himalája só 240 g reszelt sajt – (cheddar és gouda használtam vegyesen) 3 szál zöldhagyma – zöldjével együtt – apróra vágva kb. 300 g tejföl Tetejére: 5 dkg reszelt sajt 1 tojássárgája – felverve

Sajtos-zöldhagymás pogácsa elkészítése: A kimért lisztet szitáljuk át egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, száraz élesztőt, sütőport, szódabikarbónát. Keverjük össze egy fakanállal. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és a sót, és kezdjük el a kis kezünkkel összemorzsolni a liszttel. De akinek van egy szuper robotgépje, az azzal is elkeverheti. 
Ezt követően adagoljuk hozzá a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldhagymát, és a tejfölt. *Megjegyzés: én magyar tejfölt, vagy zott, görög tejfölt szoktam használni, ezek sűrűbb állagúak. Szóval vettem egy 330 g magyar tejfölt és abból adagoltam a tésztához, az alján egy evőkanálnyi maradt. A lényeg, hogy szépen összeálljon a tészta.
Na már most, itt két választásunk van: 1. Ha azonnal ki szeretnénk sütni a pogácsákat, akkor fedjük le egy fóliával és hagyjuk egy órát keleszteni. Majd nyújtsuk ki, kb. 2 cm vastagságúra és téglaalap alakúra, lisztezett deszkán (Alfa-Mix lisztkeveréket használtam).
Fogjunk egy kést és igazítsuk ki a széleket, tehát vágjuk le, és vágjuk fel kis téglaalap alakúra, vagy négyzet alakúra a tésztát. (De aki szeretné, kör alakúra is kiszaggathatja Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és konyharuhával lefedve, hagyjuk még 30 percig pihenni. Majd melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Ezután, kenjük meg a tetejét felvert tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal, majd 200 fokon 12-15 percig süssük. Akkor jó, amikor szép aranybarna. Nekem a gázsütőmön 13 perc kellett.