A gyógyító: Terápiás húsleves

  • 2018.04.29.
  • 7

A gőzölgő, aranyló finomság!

Mely a magyar ember szívéhez, áll a legközelebb.

A legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves. A húsleves a magyar gasztronómia általánosan ismert vasárnapi és ünnepnapi étele, a lakodalmi vacsora első fogása, és a magyar szívhez, (vagy inkább gyomorhoz) áll a legközelebb. Arról nem is beszélve, hogy mindenki szereti.

A 18. század elején terjed el Magyarországon a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél. Ezt a hagyományt manapság is tartjuk, ha nem is minden vasárnap, mert már hétköznap is az asztalra kerül, hiszen nincs is jobb egy jó forró húslevesnél, legyen az tyúkból, pulykából, kacsából vagy marhából, sertésből, vagy vegyes húsból. Mindegyik finom és különleges a maga nemében.

Megfázásra, betegségre nagyon ajánlott, melytől gyorsabban gyógyul a beteg, ahogy a nagyim is mondta mindig. És mivel a lányom beteg lett, mit is főzhet egy anyuka, hát a finom gyógyító, terápiás húslevest. Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves.Én most így készítettem.

Terápiás húsleves recept gluténmentes Hozzávalók: 1 kg húsos leves csont (sertés)1-2 db pulykaszárny 2 db csirkecomb (alsó-felső együtt) 2 db csirke farhát 6 db csirkeszárny4 nagy gerezd fokhagyma 4 kocka Bio marhahúsleves kocka – gluténmentesen itt 2 kk *ötbors fűszer szemes (egész) itt 4 szem *szegfűszeg 2 db *csillagánizs itt 4 db *babérlevél 4 db koktélparadicsom – félbevágva 2 szelet kisujjnyi vastag friss *gyömbér 1 db kis *friss chili paprika (megszurkálva) 1 db vöröshagyma (héjastul/félbevágva/megpirítva) 1 db piros Kaliforniai paprika (félbevágva, kimagozva) 1 csokor zeller levél összekötve 1 csokor petrezselyem szára összekötve*friss zsálya ágacska, levélke itt (kezdőknek megszámoltam 12 db. Fűszerek: egy csipet *kakukkfű egy csipet *rozmaring 2 csipet *borsikafű ¼ kk egész *kömény  1 csipet *sáfrány (a leves végén) itt 1 kk *Himalája só itt – de ízlés szerint, lehet több isKeményebb zöldségfélék: 4 db nagy sárgarépa 2 db nagy fehérrépa 1 db közepes karalábé 1 db közepes zeller gumó és zöldje (zeller levél)Gyengébb zöldségfélék: 2 szál zöldhagyma 1 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva 1 db nagyobb paradicsom – félbevágva 1 db kisebb karfiol kis kelkáposzta fele brokkoli szára és később a brokkoli rózsái 250 g barna csiperkegomba (félbevágva, megpirítva)A megfőtt leves végén kell beletenni: 1 csokor petrezselyem leveleit apróra vagdossuk, majd tálalásnál a forró levesbe szórjukLevesbetét:üvegtészta itt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Terápiás húsleves elkészítése: Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük (Kezdőknek: előbb a setés húsoscsont kerül a fazékba, aztán a pulykaszárny, csirkecomb, csirkeszárny és a farhát) egy nagy leveses fazékba (úgy, hogy jól ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni. Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon.
A következő habot is leszedjük, és ha szükséges, akkor azt követőt is. Majd hozzáadjuk a marhahús leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst, babérlevél, koktélparadicsom, szeletelt friss gyömbért, friss chili paprika (előtte szurkáljuk meg egy hústűvel), vöröshagyma, kaliforniai paprika, zeller levél, friss zsálya és a petrezselyem szárát levágjuk, összekötjük és azt is a leveshez adjuk. Ezután tovább lassan főzzük, nem kevergetjük, nem rázogatjuk, a lényeg, hogy csak gyöngyözve forrjon, addig amíg készre nem fő. (