Villámgyors: Sajtos csiga tekercs

  • 2018.04.24.
  • 0

Igazi vendégváró falatok!

Egyszerűen isteni, a pogácsák alfája, ómegája, nos, itt kezdődik a gyors és praktikus vendégváró finomság, mely elronthatatlan.

Sőt, előre is elkészíthetjük, csak előkapjuk a hűtőből, szeleteljük és a vendégeknek frissen süthetjük.
Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek uzsis dobozba, vagy magunknak is tökéletes, vihetjük a munkába, így nincs többé korgó gyomor reggelente.
Kezdőknek is ajánlom, mert nagyon könnyű elkészíteni. És még milyen finom… Többször fogok jönni ilyen receptekkel, mert akár a csigaropogós, vagy a ropi, olyan finomság, amit mindig meg lehet újítani, ízekkel felturbózni, és mindig más és más finomságot kapunk.



Sajtos csiga tekercs gluténmentes recept Hozzávalók: 280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt 220 g rizsliszt ittAki nem gluténérzékeny, az használhat 500 g Bio tönköly fehér búzalisztet 3 csapott kk *Himalája só 1½ csomag sütőpor 25 dkg margarin – hideg Majd hozzáad: 6 púpos ek 20%-os tejföl 2 db tojássárgája ½ kk Kalocsai pirospaprika 3 csipet *ötbors fűszerkeverék Töltelék: 20 dkg vaj vagy teavaj (nem margarin) 20 dkg trappista sajt – reszelve Tetejére: 1 db tojásfehérje *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Sajtos csiga tekercs elkészítése: Készítsük el a tölteléket, reszeljük le a sajtot, majd a vajjal jól keverjük ki. Majd tegyük félre.A kétféle lisztet, sót, sütőport átszitáljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg margarint, és elmorzsoljuk.
Majd hozzáadjuk a tejfölt, tojássárgáját, és a fűszereket: pirospaprika és az ötbors fűszert. Jól összedolgozzuk a kezünkkel, majd 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.Vékonyra kinyújtjuk, (enyhén lisztezett, Alfa-Mix lisztkeveréket használtam) deszkán egyenként a tésztát, majd mindegyiket megkenjük a sajtos-vajas keverékkel vékonyan, osszuk el háromfelé a tölteléket. És mi a jó szakács titka, felszerelése? a keze, én kézzel gyorsan rákentem, és egy habkártyával eligazgattam a krémet, szép vékonyra. Így jártam el a másik két tésztával is.Ezt követően, szépen feltekergettem, mint a bejglit, egyik végétől, haladtam a másik végéig és vissza. Majd fóliában csomagoljuk, átgöngörgetjük, mintha egy kolbász lenne, és a két végét becsomózzuk. Lehet formailag kisebb kolbász alakúra, de lehet nagyobb, vastagabb alakúra is formázni a fóliával a tésztát. Én most vastagabb, ducibb formát választottam, így nagyobbak lesznek majd a vajas-sós tekercsek. Ezután tegyük a hűtőbe, ½ – 1 órára. Ha nem készítjük el azonnal, nem baj, akár egy hétig is eláll a hűtőbe, nem lesz semmi baja. Ha meg nagyon sietünk és kell a tészta, tegyük be a mélyhűtőbe, amíg jól megdermed, de nem fagy meg.
Szóval, ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. (Én előtte a tepsit be szoktam vizezni, így könnyebben elrendeződik a sütőpapír). Majd vegyük elő a hűtőből a tésztát, csomagoljuk ki, és egy éles késsel vágjuk fel szeletekre.