Illatos és ízes: Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával

  • 2018.03.24.
  • 3

Gazdag, szívmelengető leves!
Egy leves, ami igazán és kellőképpen bemelegíti a gyomrot, ennél többet kívánni sem lehet egy levestől.

Egy forró gőzölgő leves, sok zöldséggel, a mindennapokban, vagy hétvégén, de akár családi összejövetelkor, mely laktató, igazán jó választás. Ez az a leves, amire rájárok, mint maci a mézre. Isteni finom, és nagyon szeretem. A finom leves után, már csak egy jó Nagyi féle fánk, túrófánk baracklekvárral vagy egy egészségesen kényeztető fánk szilvalekvárral, esetleg egy finom és szuper titkos piskótás gofri recept varázsol el, vagy egy kényeztető ízes, túrós, nutellás palacsinta finomság, vagy inkább egy jó bevált rizsfelfújt vesz le a lábamról/lábadról, bárhogyan is, de már is szebb és kerekebb lesz a világ. Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan recept.

Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával gluténmentes recept Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb 5 dkg füstölt házi szalonna ½ ek kókuszzsír Zöldségek: 2 fej vöröshagyma 3 db nagy sárgarépa 1 db nagy fehérrépa 1 db karalábé ½  zellergumó 8 db csiperkegomba 2 db paradicsom 2 db paprika Fűszerek: 1 kk *ötbors durvára darált fűszer 2 kk *majoránna 2 csipet *cayenne bors 4 db marhahúsleves kocka gluténmentesen itt 1 csipet *chili pehely 2 csipet *kakukkfű 2 csipet *provence fűszer ½ kk *tárkony ¼ kk* fokhagyma granulátum ¼ kk *őrölt babérlevél ½ kk *Himalája só – ízlés szerint Leves végén: 220 g tejföl 150 ml tejszín 400 g zöldborsó 1 csokor petrezselyem 1½ kk tárkony Tálaláshoz: citrom – ízlés szerint, aki igényli
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1



Tárkonyos sertésraguleves pirított gombával elkészítése: A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk fel, egyforma nagyságúra. A hagymát, a füstölt szalonnát, a paprikát apróra, illetve a paradicsomot is kockára vágjuk fel. Majd pucoljuk meg a gombát, és vágjuk fel szeletekre. Ha mindennel alapanyaggal elkészültünk, tegyük félre. Ezután a sertéscombot is vágjuk fel kockára. Majd egy fazékba hevítsük fel a kókuszzsírt, dobjuk bele a szalonnát, és pirítsuk. Ezután jöhet bele a hagyma, pirítsuk tovább, majd a paprika és a paradicsom. Tovább pirítsuk, utána adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk, öntsük fel kb. 1 dl vízzel, és dobjuk bele a marhahúsleves kockát, és hagyjuk pirulni, közben kevergessük meg.
Ezt követően adjuk hozzá a felvágott zöldségeket, (gomba kivételével) és pirítsuk tovább még kb. jó 5 percig. Majd öntsük fel vízzel, úgy, hogy éppen hogy ellepje. Ezután ízesítsük a hozzávalóknál lévő fűszerekkel, (só kivételével). Majd főzzük meg, fedővel félig lefedve a tárkonyos sertésragulevest. Amíg fő a leves, vágjuk fel apróra a petrezselymet.
Majd egy serpenyőbe hevítsük fel egy kk-nyi kókuszzsírt, és pirítsuk meg a felszeletelt gombát, amikor kezd szép aranybarna lenni, na, akkor jó. Addigra szépen elfövi a levét is, amit engedett a gomba. Véletlenül se sózzuk meg, mert akkor nem tudjuk, megpirítani, mert még több levet ereszt a gomba. Ha készen van, vegyük le a tűzről és egy csipet ötbors fűszerrel és himalája sóval ízesítsük, keverjük össze, majd tegyük félre. Ha már majdnem készen van a leves, kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk. Én nem tettem bele több sót, mivel a marhahúsleves kockába is van só, így nekem nem kellett tovább ízesíteni. A tejfölt, tejszínt, 2 merőkanálnyi forró levessel keverjük össze, szép simára, majd csurgassuk bele a levesbe, és közben keverjük össze. Majd adjuk hozzá a zöldborsót, tárkonyt és a petrezselymet, még 1 percig hagyjuk összeforrni és készen is van.