A nap fénypontja a retro: Diós tészta

  • 2018.03.16.
  • 1

Régimódi, ám megunhatatlan!
 
Gyerekkorunk kedvence, kicsik és nagyok is imádták/imádják, imádtuk otthon, a menzán, a nagyinál, a dédinél, a szomszédban, az iskolatárs anyukájánál a mai napig, igazi menzás étel.


Szerintem a legegyszerűbb tésztaételek, a legfinomabbak. Nem ismerek senkit, aki ne szeretné. A családban is megoszlanak a vélemények, van, aki a mákosra, lekvárosra, grízesre, kakaós tésztára szavaz, melyet első helyen preferál magának. Én meg egy kicsit jobban szeretem a diósat, ezért van úgy néha, hogy egyszerre készítem mindkettőt, mert van úgy, hogy amikor diósat eszem, ennék mákosat is, de van úgy, hogy amikor mákos tésztát eszek, ennék diósat is. Ki érti ezt?… Emlékszem, hogy nagymamám és anyukám, sőt még én is a későbbiekben, kézzel gyúrtuk a kissé vastagabb és tartalmas tésztát a diós/mákos tésztához. Jaj, de isteni volt, imádtam. És ara is emlékszem gyerekkoromból, hogy a nagyinál mindig más íze volt, finomabb (bocsi Anyu). Sose fogom megtudni, hogy a nagyié miért ízlett jobban, így voltam én a húslevesével is. Tudom, hogy egy diós tésztában nincs semmi különös, de akkor is, olyan finom, és tényleg gyorsan készen van. Ajánlom mindenkinek, aki szereti, és aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni.



Diós tészta recept Hozzávalók: 1 zacskó metélt tészta – gluténmentesen itt 1 kk *Himalája só 1 kk kókuszzsír 10 dkg darált dió – ízlés szerint – (aki allergiás a magyar dióra, mint a lányom, az használhat pekándiót, kesudiót helyette) 8 dkg porcukor – ízlés szerint


Diós tészta elkészítése: A tésztát főzzük ki egy kávéskanál sós és forró, lobogó vízben. Ha készen van, akkor szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, majd jól csöpögtessük le, tegyük egy tálba és adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd keverjük el. A darált diót, keverjük össze a porcukorral. Szedjük tányérra a tésztát, és szórjuk meg ízlésünknek megfelelően porcukros dióval.Ha esetleg, valaki rá szánja magát, és gyúrni szeretné a tésztát, íme, a recept: Általában a tésztához: 10 dkg liszthez, 1 db közepes tojást számoljunk.

Diós tészta gyúrt tésztából: Hozzávalók: 20 dkg finomliszt vagy gluténmentes liszt 2 db közepes tojás
Diós tészta gyúrt tésztábólelkészítése: A lisztet egy deszkára halmozzuk, közepére mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, ujjunkkal elkeverjük úgy, hogy fokozatosan hozzákerüljön a liszt is. Lisztezett felületen szép sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva 10-20 percig pihentetjük.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Amíg a víz forr, kinyújtjuk a tésztát egy nyújtófa segítségével. A tésztát és a deszkát belisztezzük és 1 mm vastagságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és hosszában elvágjuk. Több széles tésztacsíkot kapunk, amelyeket 4-5 mm szélességű csíkokra vágjunk és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.(Kevés vajat vagy zsírt keverhetünk a leszűrt tésztához.) Nekem van tésztanyújtó gépem és szeletelőm, én azzal szoktam kinyújtani, és szeletelni is. Darált diós-porcukros keverékkel ízlés szerint megszórjuk a tésztát és tálaljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza