A gyerekek kedvence: A sajtos lencseleves

  • 2018.02.24.
  • 4

Az évezred csábítása!
A legfinomabb lencseleves, a gyerekek nagy kedvence.

Gyors, laktató és nagyon finom. Nemcsak újév napján érdemes elkészíteni, hanem az év bármely napján. Mi nagyon szeretjük. Most ez a gyors változat, ami hétköznapra is kiváló, ha fáradtan érünk haza, akkor is gyorsan elkészíthető.

Gyors sajtos lencseleves gluténmentes recept Hozzávalók: 2 konzerv lencseZöldségek: 2 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 1 db vöröshagyma 1 gerezd nagyobb fokhagyma – átnyomvaegy csipet chili pehely  1 db paradicsom – kockára vágva 1 db zöldpaprika – kockára vágva kis kolbász – karikára vágva 2 db bécsi virsli, vagy gluténmentesen a kométa virsli – karikára vágva 5 dkg füstölt házi húsos szalonna – piacon termelőnél lehet vásárolni 1 szelet füstölt comb – apró kockára vágva – piacon termelőnél lehet vásárolni 2 db füstölt oldalas – ebből alaplét készítettem a leveshezFűszerek:1 db marhahúsleves kocka½ ek kókuszzsír 1 kk Kalocsai pirospaprika 2 db babérlevél 1 kk tárkony – a főzés végén még ½ kk tárkony, ha szükséges ½ kk *ötbors durvára darált fűszer¼ kk *őrölt kömény ½ kk mustár 2 dl tejföl vagy görög joghurt½ púpos ek *tápióka liszt½  csokor petrezselyem – apróra vágvaTálaláskor: tárkony ecet vagy citromlé adható még hozzá, aki igényli – ízlés szerint 5-10 dkg reszelt sajt

A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

 
Sajtos lencseleves elkészítése:Egy fazékba feltesszük a füstölt oldalast főzni. Ennek az alapleve fog majd a levesbe kerülni. Nekem ez már el van készítve, mert amikor bablevest vagy bármely ételhez készítek füstölt húst, akkor a levet lefagyasztom, és ilyenkor felhasználom. Sőt mindig fagyasztok le füstölt csülköt, oldalast, combot. Mikor mit, és ilyenkor, amikor gyorsba kell hétköznapra egy finom leves, fel tudom használni.A zöldségeket megtisztítjuk, fél karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra, a vöröshagymát finomra aprítjuk.
Egy fazékban beletesszük a kókuszzsírt, apróra vágott szalonnát, sonkát és lepirítjuk, ezt követően hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, és megpirítjuk, utána rátesszük a zöldségeket, a zúzott fokhagymát is és összepirítjuk kb. 5 perc. Lehúzva a tűzről, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1-2 merőkanálnyi alaplével (füstölt oldalas leve) és a fenti fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk. Ezt követően annyi alaplével vagy vízzel engedjük fel, hogy ellepje, de úgy, hogy fölötte legyen kb 2 cm-el a folyadék mennyisége.Amíg fő a leves egy serpenyőben, zsiradék nélkül, megpirítjuk a kolbászt és a virslit, egymást követően. Ha kész, tegyük félre.

Kóstoljuk meg a levest, ha a zöldség megpuhult, (ne főzzük szét), akkor adjuk hozzá a leszűrt lencsét és tejfölt, vagy joghurtot kikeverjük a tápióka liszttel, és kevés forró levessel hozzáadásával ismét kikeverjük, és ezt követően belekeverjük a levesbe. Kb. 5 percig főzzük még, hogy a liszt kiforrjon, a vége felé hozzáadjuk a pirított kolbász és virsli karikákat, apróra vágott petrezselymet, kóstoljuk meg és ha szükséges még tárkonnyal ízesítsük, majd lehet tálalni.
Tálalásnál jó sok reszelt sajttal szórjuk meg.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget!  Klarissza