Királyi lakoma: Narancsos sült kacsacomb

  • 2018.02.04.
  • 8

Egyszerű, mint az egyszeregy!

Könnyen elkészíthető, omlós-narancsos kacsacomb, melyet mindenki el tud készíteni. Az édeskés, gyümölcsös zamatú illatos kacsacomb, melyet a mézes és narancsos ízvilág tesz igazán érdekessé, és ezáltal válik királyi lakomává, melyet otthon is elkészíthetsz. Kiváló hétvégére, ünnepnapra, sőt vendégváróként is megállja a helyét. Ha szereted a kacsát, és a pikánsabb ételeket, a narancsos-mézes kacsát is imádni fogod. Kezdőknek is ajánlom, mert szinte elronthatatlan finomság.


Narancsos sült kacsacomb, magos-gránátalmás vegyes salátával gluténmentes recept Hozzávalók: 6 db kacsacomb Himalája só ötbors durvára darált fűszer rozmaringkakukkfű  2 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 2 db narancs 1-1,5 dl édes fehérborkacsazsír vagy kókuszzsír2 szem borókabogyó4 db szegfűszeg Mázhoz: 3 db narancsméz 1 tk szójaszósz 1 tk balzsamecet Szaft sürítéséhez: 1 tk kukoricakeményítő 1 ek narancslekvárSalátához: 1-1 marék mandula és tökmagrukkola és vegyes zöld saláta1 db narancs1 db gránátalma Saláta öntethez:1 db narancs leveegy csipet Himalája só1 csipet ötbors durvára darált fűszer 3-4 ek olívaolaj
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Narancsos sült kacsacomb elkészítése: A kacsacomb mindkét oldalát, sózzuk és borsozzuk. Majd megszórjuk ízlésünknek megfelelően rozmaringgal, kakukkfűvel. Majd lefedve hagyjuk pácolódni minimum  fél órát.Majd helyezzük a tepsibe, és locsoljuk meg 2 db narancs levével, melléje pedig a tepsibe öntsük a fehérbort. Ízesítsük, negyedbe vágott vöröshagymával, szegfűszeggel, és mozsárban összetört borókabogyóval. Tegyünk a tetejére kacsazsírt. Majd alufóliával lefedve, tegyük az előmelegített sütőbe 180 fokra, és kb. 11/2 óra alatt puhára pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, és melléje tesszük a feldarabolt narancsokat (narancsokat éles késsel meghámozzuk úgy, hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta). A húst a hozzávalóknál lévő összekevert mázzal, vékonyan megkenjük, majd visszahelyezzük a sütőbe, és 200 fokon szép pirosra sütjük, kb. 5-15 perc. Vigyázzunk rá, hogy meg ne égjen, érdemes többször ránézni.Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivesszük a sütőből és kiszedjük a zsíros szaftból. Fóliával lefedjük, melegen tartjuk.A visszamaradt szaftról óvatosan leszedjük a zsírt. A keményítőt simára keverünk pici vízzel, majd a szaftot visszatesszük a tűzre, beleöntjük a keményítőt, hozzáadjuk a narancslekvárt és állandó kevergetés mellett kicsit besűrítjük.Salátához pirítsuk meg a mandulát és a tökmagot egy száraz serpenyőbe, majd szedjük ki egy tálkában, hogy ne piruljon tovább. A hozzávalóknál lévő saláta öntetet, tegyük egy kisebb befőttes üvegbe és jól rázzuk össze. A gránátalma magját szedjük ki, vágjuk félbe és a kezünkbe tartva lefelé egy tálba ütögessük meg egy fakanál segítségével, szépen kijönnek a pirosló gyémánt magocskák. Majd a narancsot is tisztítsuk meg, hártyáit távolítsuk el, mint ahogy fentebb írtam, vágjuk kockára.Tálaláskor tányérra helyezzük a húst majd a besűrített szafttal meglocsoljuk. Köretként kínálhatunk mellé, vegyes salátát, melyet megszórunk pirított tökmaggal és mandulával, majd a gránátalmával és meglocsoljuk a saláta öntettel. Aki laktatóban szeretné, még petrezselymes burgonyát is kínálhat hozzá.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza
Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza