Az otthoni a legjobb: Gluténmentes házi pita gyroshoz

  • 2018.02.02.
  • 6

Minden finomsággal megtöltve a legjobb!
A híres “zseb” a pitában.



Házi gluténmentes pita: (4 db): Hozzávalók:500 ml (2 cup) Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 1 csomag száraz élesztő (7 g) vagy 2,5 dkg friss élesztő 150 ml tej 1 kk *Himalája só 1 kk cukorAki nem gluténérzékeny, az alábbi elérhetőségen találja a másik receptemet a pita elkészítéshez:Wellness Gyros tál
Mennyiségek méréséhez, (pld. 1 cup? mennyi dkg? és sok más infóról az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Mérleg nélkül, jó ha tudjuk

Házi gluténmentes pita elkészítése:Tegyük egy tálba a lisztet, sót, keverjük össze. 150 ml langyos tejbe, morzsoljuk bele az élesztőt és a kókuszcukrot, és várjuk, meg amíg felfut az élesztő. Pár perc alatt készen van.Ezt követően tegyük, hozzá a lisztez, gyúrjuk össze jól a tésztát, hogy összeálljon. Tegyük a tésztát, egy deszkára, lisztezzük be egy kicsit és szintén jól gyúrjuk át simára a tésztánkat. Ezt követően, egy pici olíva olajjal, kenjük át a tálat, tegyük bele a tésztát, és fedjük le, 1 órát kelesszük a tésztánkat. Ha a tészta megkelt, akkor nyomjuk ki a felesleges levegőt, gyúrjuk át, és osszuk a tésztát hat egyforma darabara, formázzuk meg gombóc alakúra és fedjük le, és még 15 percig hagyjuk még kelni.Miután pihent tésztánk, egy vékony kört, körülbelül 1/8 ” vastagságút nyújtsunk belőle, és egy száraz serpenyőbe süssük ki, kb. 2-4 perc. Akkor jó, amikor aranybarna, úgymond pöttyök jelennek meg rajta, és puffasztott lesz.Amikor az egyik oldala már szépen felfújódott, megfordítjuk és tovább sütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert akkor nagyon kiszáradnak és széttörnek. Ha kész tegyük tányérra, és süssük ki a többi tésztát.Amíg sül a másik pita tésztánk, addig van időnk, (2 perc, amikor is, meg kell fordítani a pitánkat), hogy a megsült tészta elejét kb. 1 cm vastagságban, levágjuk, és egy hegyes késsel a tészta közepét – elejétől-végéig – egy kicsit meglazítjuk/félbevágjuk, utána egy lapos késsel lazítjuk meg, hogy a pitánk szétnyíljon. Ha pld. nem púposodott fel valamelyik, akkor is így járjunk el, levágjuk a tetejét és így tovább és meglazítjuk, szépen ketté fog jönni. De óvatosan, hogy a széleit/alját, ne vágjuk ketté, mert akkor kifolyik, majd a töltelék.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza