Édes ámulat: Az igazi farsangi fánk, házi baracklekvárral Nagyi módra

  • 2018.01.15.
  • 2

Nincsen farsang, fánk nélkül!

Az a legjobb étel, amit szeretettel készítünk.

Az igazi farsangi fánk a nagyitól, házi baracklekvárral, nem maradhat ki a hétvégi menüből, én már nagyon sokszor elkészítettem, egyszerűen mennyei… Érdemes kipróbálni!
Tudtad?A farsang Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz “húshagyó keddig”, vagy “hamvazószerdáig”. Magyar elnevezése egyes kutatók szerint a német “faseln”: fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. Más elmélet szerint bajor-osztrák jövevényszó, a vaschang-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismerjük. Farsang idején nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk, amely a kelt tészták királya. A jól elkészített farsangi fánk könnyű, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű baracklekvárt lehet tenni.Fánknak mondjuk, pedig több neve is van. A Székelyföldön pánkónak hívják, ami erdélyi szász eredetű szó. A Pfannkuchen (pankox, pankoh) formákból származik. Így nevezik német nyelvterületen a serpenyőben sült tésztákat. A Dunántúl néhány településén is használják a pánkót, itt a bukovinai székelyek terjesztették el. Baranya néhány községében viszont huppancs a fánk neve, Borsodban és a Bodrogközben krepli, a Felvidék némely helyén siska, a palócoknál pedig pampuska.
Közeli rokona néki a kanállal szaggatott cseh fánk, a talkedli, valamint a derelyevágóval szabott forgácsfánk, más néven csöröge vagy herőce. Az egymásra rakott, bevagdalt fánktésztából készül a fahéjas rózsafánk. A régi szakácskönyvekben olvashatunk tölcséres fánkról, főkötős fánkról, mozsárfánkról, süvegfánkról, tolyófánkról is. Az újabban Amerikából átszármazott lyukas donut is a fánkcsalád tagja. A fánk történetének folytatása, a recept végén.Szóval bárhogyan is, imádni való finomság, érdemes elkészíteni. Nagyon finom, de mindenképp figyelj rá, hogy maradjon neked is, mert hipp-hopp, elfogy… Bár ez most, nem gluténmentes, de ígérem, ennek is kitalálom a receptjét, hogy gm farsangi fánk legyen.
Addig is, aki gluténérzékeny, az alábbi túrófánk receptemet, tudja használni: Gluténmentes túrófánk, házi baracklekvárral
Farsangi fánk, házi baracklekvárral recept Hozzávalók: 25-30 db 50 dkg liszt8 dkg finom kristálycukor4 dkg friss élesztő8 dkg olvasztott vaj0,5 dkg Himalája só1 tojás3 tojássárgája2,5 dl tej1 ek rum1 csomag vaníliás cukor1 citrom héja – reszelveDíszítés: házi baracklekvár porcukor Sütéshez:kókuszzsír
Farsangi fánk, házi baracklekvárral elkészítése: A lisztet sütőlapra szitáljuk és a sütőben, 50 0C-on 20 percig melegítjük. A tej felében feloldjuk az élesztőt, a megmelegített lisztet egy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedés vájunk, és ebbe öntjük az élesztős tejet, ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, (tehát kicsit összekeverjük az ujjunkkal középen) majd letakarva meleg helyen 20 percig pihentetjük.Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot, és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát, fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, akkor belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a lisztet jól lesöpörjük róla, és egy 7 cm-es fánk szaggatóval, vagy egy nagyobb pohár/vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. *Tipp: ha szükséges, akkor a fánkszaggatót lisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta. Ha készen vagyunk, akkor egy konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nőnek. Ezt követően, egy nagy lábasban vagy felmelegítjük a bő zsiradékot, vagy olajat. Ne legyen túl forró, csak kb. 170 fokos.*Tipp: Figyeljünk a zsiradékra, hogy tényleg megfelelő legyen a hőmérséklete, akkor jó, amikor a zsírba csepegtetett víz hangosan sistereg. Tehát semmi esetre se hagyjuk ott az olajat, mert ha túlforrósodik, akkor megéghetnek a fánkok, hamar megsül kívülről és belül meg nyers marad.