Valódi kincs: Aszalt szilvás-fügés mediterrán zöldséges rizs

  • 2018.01.07.
  • 3

A maradék főtt rizs, egy valódi kincs!
Igazán ízletes ételt varázsolhatsz, a családi asztalra pillanatok alatt.

Néha felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk egy lábosnyi másnapos, hideg főtt rizzsel?  Mert ugye maradékot nem dobunk ki, hiszen ez olyasvalami, főleg a rizs esetében, amit ezerféleképpen lehet újra éleszteni. Pld. készítsünk belőle mediterrán zöldséges rizst.

Most hoztam nektek, egy szuper receptet, melyből kiderül, hogyan gazdagíthatjuk ételeinket zöldséggel. Elkészítése egyszerű, és az benne a jó, hogy a fogyókúrák, diéták alatt is sikeresen fogyasztható, mivel alig tartalmaz kalóriát! Ellenben, rengeteg vitamint és ásványi anyagot vihetsz be a szervezetedbe egy adag mediterrán rizs elfogyasztásával, legyen az főétel formájában ebédkor, vagy a vacsora alkalmával!Tálalhatod melegen, önmagában vagy köretként, de akár grillen sütött csirkemell mellé is. Kezdő konyhatündéreknek is ajánlom, mert egyszerű, mint az egyszeregy…


Aszalt szilvás-fügés mediterrán zöldséges rizs gluténmentes recept Hozzávalók: Mediterrán zöldségek: 2 db cukkini – nagyobb darabokra vágva 1 db golden alma – negyedbe vágva ½ friss édeskömény – negyedbe vágva 1-2 db sárgarépa – karikára vágva 1 db lilahagyma – negyedbe vágva 2 szál zöldhagyma 10 db koktélparadicsom – félbevágva 4 db paprika ½ csomag mirelit zöldbab 6 szem zöld és fekete olíva bogyó – félbevágva 1-2 szál szárzeller vagy más néven spanyol zeller 5-6 szem csiperkegomba 5 dkg házi füstölt húsos szalonna – csíkokra vágva ½ zacskó asztalt szilva ½ zacskó aszalt füge Fűszerek: 2 db fokhagyma gerezd – negyedekbe vágva friss rozmaring levélkék – apróra vágva *édes-erős steak bors fűszer itt  *Floridai steak fűszerkeverék itt  *Himalája só itt  és hatása a szervezetünkre itt  *cayenne bors itt  Sütéshez: 1 ek kókuszzsír itt – és miért egészségesebb itt sütőzacskó Köret: 1 bögre főtt maradék Jázmin rizs (ha nincs, akkor recept itt – főzzünk egy adagnyi rizst)
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Aszalt szilvás-fügés mediterrán zöldséges rizs elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ezt követően, a hozzávalóknál lévő zöldségeket, kb. egyforma nagyságú, közepes darabokra vágjuk. Majd a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük.
Ezután tegyük a sütőzacskóba, dobjuk rá a csíkokra vágott füstölt szalonnát. A legvégén megszórjuk aszalt szilvával és fügével. Majd ízlésünknek megfelelően, sóval ízesítjük még a zöldségeket. Majd kókuszsír darabkákat tegyünk a tetejére, kössük össze a sütőzacskót. Tegyük egy tepsibe, majd szurkáljuk meg a tetejét hústűvel, így a gőz távozni fog, sütés közben. Ezután tegyük a sütőbe, kb. 30-40 percre. Úgy ellenőrizhetjük, hogy a zöldség megpuhult, hogy sütőzacskón keresztül beleszúrunk egy hústűt, mondjuk a sárgarépába, mert az a legkeményebb zöldség.