A jó magyaros halászlé titka recepttel

  • 2017.12.26.
  • 5

Igazi tradicionális magyar étel!

Nemcsak az ünnepekre, mert egész évben enni jó…

Biztos vannak minden évben olyan kiskukták, háziasszonyok, akik először fognak neki a finom halászlé elkészítéséhez. Legyen az karácsony, vagy egy hétvégi családi, baráti összejövetel az évben, mindig jól jön, ha van egy egyszerű recept. Bár a halászlé elkészítésére is mondhatjuk, hogy ahány ház annyi szokás. Tavasszal, nyáron, vagy késő ősszel a legjobb, ha van kertünk, bográcsban elkészíteni. Bár legfőképpen a karácsony az év azon időszaka, amikor a magyar ember a legtöbb halat eszi, pedig a hal egyébként rendkívül egészséges, így bátran fogyasszuk egész évben, ne csak a karácsonyi ünnepek alatt.
A jó halászlé titka először is az, hogy lehetőleg ne egyfajta halból készítsük. Sokkal finomabb és ízesebb lesz az étel, ha legalább három-négyféle halból készítjük. Használhatunk hozzá, pontyot, kárászt, keszeget, harcsát, csukát, kecsegét stb… A második nagyon fontos alapanyag a fűszerpaprika. Ne spóroljunk ezen, mert teljesen más az íze egy jó minőségű fűszerpaprikának, mint olcsóbb társaiknak. A harmadik, és szerintem, ha a kezdők, így fognak hozzá, tuti mindig elkészítik a halászlevet. Az első lépés ugyebár a vásárlással kezdődik. Manapság a hentes elvégzi, ha kérjük a kiválasztott élő halak feldarabolását, filézését, tehát teljesen konyhakészen tudjuk hazavinni, bár így egy picivel drágább, de én mondom, megéri! (Hosszú éveken keresztül pucoltam otthon a halat, és készítettem elő, tehát érdemes konyhakészen előkészítve venni, és a pucolást és miegymást a hentesre bízni, érdemes így vásárolni.) Így ezzel már nekünk teendőnk nincsen. Csak maga a halászlé megfőzése. Szóval én így készítem, a jó magyaros halászlevet.

Magyaros halászlé Hozzávalók: 1 egész 1-1,2 kg-os tisztított ponty (hal fej,farok,filézett pontyszeletek)500 g törpeharcsa apróhal 250 g keszeg apróhal 250 g kárász apróhal2 db nagy vöröshagyma1 db nagy paradicsom1 db nagy zöldpaprika1 kk Himalája só – ízlés szerint (óvatosan a sóval, mert a halászlékocka, és a halsűrítéményben is van só) bors – ízlés szerint2,5 dkg Kalocsai pirospaprika 1 nagy gerezd fokhagyma 2-4 db halászlékocka – ízlés szerint dobozos halsűrítmény – ezekben általában már benne van a pirospaprika is, és enyhén sósak ½ db hegyes csípős zöldpaprika – ha nem szeretitek az enyhén csípőset, elhagyható 150-150 g haltej és ikra

Magyaros halászlé elkészítése:A konyhakész felszeletelt halfélékből (én már mindig ilyet szoktam vásárolni, sőt a halszeleteket kifiléztetem a hentessel, így a gyerekek is bátran ehetik, mert teljesen szálkamentes), a ponty fejét, farkát, a 2-3 ujjnyi darabokra vágott apró-halakat egy fazékba tesszük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, a negyedekbe vágott vöröshagymát. Ezután, felöntjük annyi vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje. Majd sózzuk, borsozzuk, és lassú forralással vajpuhára-pépesre főzzük kb. 1 óra. Közben a paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk, a paradicsomot meghámozzuk (forró lobogó vízbe dobjuk egy pár percig és szépen lejön a héja) és felvágjuk, és hozzáadjuk a leveshez, és a halászlékockát is. (először csak 2 db-ot szoktam hozzáadni, és ha igényli a leves kóstolás után, akkor még teszek bele.) A pontyfilé szeleteket, a haltejet és az ikrát kissé besózzuk, fóliával letakarjuk, felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. 
Ha letelt az idő, sűrű szövésű szitán átszűrjük a hallét, a sűrűjét erőteljesen kinyomkodjuk, egy fakanál segítségével. De van, aki paradicsompasszírozón darálja át többször, persze a nagyobb halcsontokat eltávolítjuk.Ha elkészültünk, akkor a halléhez, hozzáadjuk a dobozos halsűrítményt, (én először csak a felét szoktam, és amikor összefő, és igényli, kóstolás után, akkor még beleteszem a másik felét. Ha mégsem használnám fel, zacskóba teszem és mehet a mélyhűtőbe, jó lesz egy következő főzésnél) és a hegyes csípős zöldpaprikát és közepes tűzön 8-10 percig forraljuk, végül beletesszük a halfilé szeleteket, az ikrát, haltejet, és fedő alatt, alacsony hőfokon, puhulásig főzzük kb. 10-15 perc, szükség szerint sózzuk. Kevergetni nem szabad, mert a halhús törékeny, inkább csak rázogassuk a fazekat.A kész levest óvatosan, nehogy összetörjön a halhús, levesestálba szedjük, és forrón tálaljuk. Kínálhatunk hozzá még vékonyan felkarikázott csípős zöldpaprikát, vagy paprikakrémet külön tálkában.