Fantasztikus: Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves

  • 2017.12.09.
  • 5

A legrégibb és legjobb népi gyógyszer a forró húsleves!

Igazi terápiás leves! Megfázásra, betegségre nagyon ajánlott, melytől gyorsabban gyógyul a beteg, ahogy a nagyim is mondta mindig.

A magyar konyha általánosan ismert ünnepnapi étele a húsleves, és a lakodalmi vacsora első fogása is. A 18. század elején terjed el Magyarországon a leves, először a főúri, majd a polgári ünnepi étkezéseknél.
Ezt a hagyományt manapság is tartjuk, ha nem is minden vasárnap, mert már hétköznap is az asztalra kerül, hiszen nincs is jobb egy jó forró húslevesnél, legyen az tyúkból, pulykából, kacsából vagy marhából, sertésből. Mindegyik finom és különleges a maga nemében. Én legalábbis még mindig imádom, ő az első számú favoritom. Kezdőknek is ajánlom, mert elronthatatlan és nagyon finom. Igazi vendégváró és ünnepi leves.

Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves recept gluténmentes Hozzávalók: 4 db pulykaszárny 80 dkg húsos leves csont3 gerezd fokhagyma 4 kocka Bio gluténmentes marhahúsleves kocka itt 3 szem *szegfűszeg 1 db *csillagánizs itt 2 db *babérlevélFűszerek:1 kk *szemes ötbors fűszer itt egy csipet *kakukkfű 2 szelet friss gyömbér1 kisebb friss chili paprika (nekem volt piros-sárga-zöld chili paprikám, így abból egy-egy karikát vágtam bele) ½ kk *őrölt kömény – ha nincs jó az egész kömény isKeményebb zöldségfélék: 4 db nagy sárgarépa 2 db nagy fehérrépa 1 db közepes karalábé 1 db közepes zeller gumóGyengébb zöldségfélék: 2 szál zöldhagyma 1 közepes vöröshagyma – héjastul – félbe vágva, megpirítva 2 db nagyobb zöldpaprika – félbevágva 2 db nagyobb paradicsom – félbevágva kis karfiol ¼ kis kelkáposzta – egészben kelbimbó 10 db kisebb csiperkegombaA megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő: 1 csokor petrezselyem összekötve 1 csokor zeller levél összekötve egy csipet *sáfrány itt*Himalája só – ízlés szerint, ha szükséges
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1


Sok zöldséges terápiás pulykahúsleves elkészítése: Az előkészített húst megmossuk, és hideg vízben feltesszük egy nagy leveses fazékba (úgy, hogy ellepje a víz a húst) és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni. Ha a húslé felforrt, egy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, alacsony hőfokon. A következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeg, csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon. Miközben a hús fő, megtisztítjuk a zöldségeket félbe, negyedekre vágjuk. (*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a le