A híres: Gyümölcsös Pavlova-torta 10 perc alatt

  • 2017.11.28.
  • 4

Édes bűnbeesés, kényeztető finomságokkal!
Ezzel bárkit elkápráztathatsz. Számtalan változata létezik, lehet gyümölcsös, csokoládés, különböző ízesítésű öntetekkel is feldobhatod, sőt kiválóan bírja az olajos magvakat is.

Bárhogyan is döntesz, a lényeg, hogy elronthatatlan, olcsó és ellenállhatatlan finomság, mely 10 perc alatt elkészíthető, a többi időt, pedig a sütőben tölti.Az utóbbi években, a gasztronómia csúcsára tört a Pavlova-torta, akárcsak a névadója: Anna Pavlova, aki maga idejében mesébe illő világkarriert csinált.Anna Matvejevna Pavlova (röviden: Anna Pavlova 1881. január 21-én született Szentpéterváron) korának legnagyobb balerinája. Legenda. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az, aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla elnevezett desszert születési helyének címéért a Dél keresztje csillagkép alatti két ország is verseng. Így a Pavlova-torta Ausztrália, de még inkább Új-Zéland nemzeti desszertje. Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben. Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát, és ha egyáltalán van valami, ami a vita tárgyát képezi a két ország között, hát az csak a Pavlova lehet, aminek – a népszerűség legékesebb jeleként – az aussie szlengben „Pay” lett a neve. Folytatást és további érdekességeket itt olvashatsz.

Gyümölcsös Pavlova-torta recept gluténmentes Hozzávalók: 3 tojásfehérje egy csipet só 4 púpos ek cukor ½ ek fehérborecet vagy almaecet 5 csepp vanília kivonat 4 ek porcukor ½ ek kukoricakeményítő Feltét: 300 ml tejszín 1½ tasak habfixáló 1 csomag vaníliás cukorTetejére: gyümölcs: ribizli, kiwi – tetszés szerinti mennyiségben egy maréknyi mandula pehely

Gyümölcsös Pavlova-torta elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tepsit bélelünk ki sütőpapírral. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük, tegyük bele a csipet sót, és kezdjük el felverni, majd adagoljuk hozzá a cukrot, majd a fehérborecetet, vanília kivonatot és verjük fel kemény habbá. Akkor jó, amikor a cukor már elolvad, és szép fényes, kemény habot kapunk.   Ezután keverjük össze a porcukrot és a keményítőt, majd a hab tetejére szitáljuk, és óvatosan, lazán összeforgatjuk egy fakanállal.
A habmasszát a tepsiben elhelyezett, sütőpapírra adagoljuk, vagy egy nagyot, vagy több kicsi halmokat helyezünk el, ki, ahogyan szeretné. Én három egyforma nagyságú habmasszát készítettem, úgy, hogy a közepén egy kis sekély mélyedés legyen. Úgy szemmértékre adagoltam evőkanállal, mert én olyan rusztikust szerettem volna.   De persze, aki, nagyon szabályosan szeretné, lehet még az elején egy kört/köröket rajzolni a sütőpapírra és ilyenkor megfordítva helyezzük a tepsibe, és amikor a habmasszát adagoljuk, akkor a kör mentén helyezzük el.Majd tegyük be a 180 fokos előmelegített sütőbe, de vegyük vissza a hőfokot 140 fokra, légkeverésesnél 110 fokra. Másfél órán keresztül szárítjuk-szikkasztjuk. Az időintervallumon belül, többször nyissuk ki a sütő ajtaját, így kiszellőzik, és a gőz is távozik. Így lesz ropogós, a habtorta külseje. Mivel nekem hagyományos gáz sütöm van, én úgy oldottam meg, hogy 10 percenként nyitogattam a sütőt résnyire 5 percre. Majd a legvégén hagytam az utolsó 15 percet egyben sülni.
Ha letelt az idő, akkor kapcsoljuk le a hőt, majd nyissuk ki résnyire a sütőt, és ott hagyjuk kihűlni teljesen, ez kb. 2-3 óra. A pavlova torta, sütés közben megnő, de ahogy hűl, egy kissé összee