Egészségünk védelmében: A házi tahini (szezámpaszta) receptje

  • 2017.11.16.
  • 3

Sok energiát tartalmaz, kis mennyiség is!

A tahini őrölt szezámmagból készített krémes állagú paszta. Csak pár hozzávaló, 10 perc és készen is van!

Pénztárcakímélő, és hogy miért? Mert a legtöbb gyári kiszerelésért, simán elkérnek több mint, 1000 forintot, a házilag elkészített pedig, jóval kevesebből kihozható. És persze a háziban nincsen semmilyen tartósítószer, vagy adalékanyag.A szezámmag évezredek óta fontos alapanyagnak számít a világ számos részén, és a belőle készült termékek is mind inkább meghódítják a világ konyháit.2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Igen magas réz-, mangán, kalcium- és magnéziumtartalma mellett rendkívül fontos vasforrás is, de foszfor, cink, szelén, E- és B1-vitamin is található benne.
Olyan vegyületeket tartalmaz, mint (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Ez, illetve az egészséges zsírsavak óvják a szívet és az ereket a károsodásoktól, segítenek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulását. A tahiniban lévő ásványi anyagok emellett a vérnyomásra is jó hatással vannak.  A szezámmagban található anyagok felépítése hasonlít, az ösztrogénéhez, így képesek az ezeket érzékelő receptorokhoz kapcsolódni, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak azon daganatos betegségek ellen, melyek kialakulásában a hormonoknak is szerepe van. A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.


Házi Tahini (szezámpaszta) recept – gluténmentes Hozzávalók: 140 g *natúr hántolt szezámmag ½ citrom leve ½ kk *Himalája só *extra szűz olívaolaj A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Tahini (szezámpaszta) elkészítése: A szezámmagot, egy száraz serpenyőbe megpirítjuk. Világos színű legyen, kb. 3-5 perc. Majd ezt követően, öntsük ki egy tepsibe, terítsük szét, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük egy darálóba, és őröljük össze, morzsás állagúra, kb. 1 perc. Majd adjuk hozzá a sót, és az extra szűz olívaolajat, és szintén daráljuk tovább, kb. 1 perc.  Annyi olívaolajat, tegyünk hozzá, hogy krémes, sima, úgymond sűrű, de önthető állaga legyen, tehát ne legyen száraz és morzsás állagú.
Ha elkészültünk, tegyük befőttes üvegbe és a hűtőbe, akár egy hónapig is eláll. Használjuk fel, különböző ételek ízesítésére. Persze, lehet ízesíteni még fokhagymával is, de én nem szoktam, mert elkészítem ezt az alap tahini receptet, és az ételt ízesítem tovább majd, amibe kerül ez a finomság.  
További tippek, ötletek, receptek: A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez is. A tahiniből nagyszerű salátaöntet készíthető, mely nemcsak finom, krémes állagú, de még a majonézben lévő telített zsírsavaktól is mentes. Keverjünk össze 2 evőkanál tahinit és ugyanannyi borecetet, majd adjunk hozzá 2-2 teáskanál mustárt és szójaszószt. Fokozatosan keverjük hozzá elegendő vizet, hogy az öntet kellően folyékony legyen. A szezámos dresszing tökéletessé varázsol bármely burgonya- vagy tésztasalátát.
A tahinit kenhetjük pirítósra és szendvicsekre is vaj vagy margarin helyett. Mézzel különösen finom! A burgonyapüréhez adott vaj egy részét helyettesíthetjük szezámkrémmel, így csökken az ételben a telített zsírsavak aránya. Ha pirított zöldségeket készítünk, sütés előtt forgassuk meg őrölt római köményben, korianderben és oregáno vegyes fűszerkeverékben. Tálaljuk tahinis-joghurtos mártogatóval: ehhez keverjünk össze fél pohár joghurtot, ugyanannyi tahinit, nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, és ízesítsük egy teáskanál pirospaprikával. Még finomabb lesz, ha karamellizált hagymakarikákat is adunk hozzá.