A Nagyi kakaós tésztája

  • 2017.11.13.
  • 9

Egyszerű retro finomság!
Gyermekkorunk csokis tésztája. Mert nosztalgiázni jó!

Imádtuk, faltuk és boldogok voltunk! Annak idején, még nem volt olyan sok választék csokoládéból, meg persze, mi nem kaptunk mindennap, csak úgy elvétve, néha-néha. Vagy ha a nagyi, nagypapi hozott nekünk. De, amikor a kakaós tészta került az asztalra, amit nagyi vagy anyum készített, házi gyúrt tésztából, – mi akkor, úgy neveztünk csokoládés tészta -, egyszerűen nagyon boldogok voltunk, imádtuk. Ma ezt a finomságot kívántam meg, így hát gyorsan visszarepültem egy kicsit, a gyermekkoromba. És valljuk be, sokan szerettük, és szerintem, szeretik ma is, ezt az egyszerű finomságot. Arról nem is beszélve, hogy még a külföldiek is átvették, a kakaós tészta receptjét, íme, róla egy 2016 évi recept. Remélem, mi sem feledjük, hiszen, ami jó, az jó!

Kakaós tészta recept – gluténmentes Hozzávalók: 1 zacskó metélt tészta – vagy gluténmentesen itt 1 kk Himalája só 1 kk kókuszzsír 10 dkg Holland natúr kakaópor – ízlés szerint 10 dkg porcukor – ízlés szerint vagy Nestlé Nesquik cukrozott kakaópor itt – ez gluténmentes

Kakaós tészta elkészítése: A tésztát főzzük ki egy kávéskanál sós és forró, lobogó vízben. Ha készen van, akkor szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, majd jól csöpögtessük le, tegyük egy tálba és adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd keverjük el. A holland kakaóport, keverjük össze a porcukorral. Szedjük tányérra a tésztát, és szórjuk meg ízlésünknek megfelelően porcukros kakaóval.

Ha esetleg, valaki rá szánja magát, és gyúrni szeretné a tésztát, íme, a recept: Általában a tésztához: 10 dkg liszthez, 1 db közepes tojást számoljunk.
Kakaós tészta gyúrt tésztából: Hozzávalók: 20 dkg finomliszt vagy gluténmentes liszt itt 2 db közepes tojás Elkészítés: A lisztet egy deszkára halmozzuk, közepére mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, ujjunkkal elkeverjük úgy, hogy fokozatosan hozzákerüljön a liszt is. Lisztezett felületen szép sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva 10-20 percig pihentetjük.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Amíg a víz forr, kinyújtjuk a tésztát egy nyújtófa segítségével. A tésztát és a deszkát belisztezzük és 1 mm vastagságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és hosszában elvágjuk. Több széles tésztacsíkot kapunk, amelyeket 4-5 mm szélességű csíkokra vágjunk és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.(Kevés vajat vagy zsírt keverhetünk a leszűrt tésztához.) Nekem van tésztanyújtó gépem és szeletelőm, én azzal szoktam kinyújtani, és szeletelni is.   A kakaós-cukros keverékkel ízlés szerint megszórjuk a tésztát és tálaljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza