Aki Márton napkor nem eszik libát, az egész évben éhezni fog!

  • 2017.11.09.
  • 8

A hagyományok szerint!
 
Szent Márton napja, az újbor ünnepe!Legendák, jóslatok, babonák, hagyományok, finomságok receptjei, programok, és sok más érdekesség. November 11-e Márton nap. Ehhez a naphoz rengeteg hiedelem, mondás és szokás kötődik. Ezek oka, hogy ilyenkor jártak le az éves szerződések, ilyenkor fizették ki a pásztorokat, vagyis lehetett mit és miből ünnepelni.



Márton nap történeteA legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat. Legendák Egyéb időjárással kapcsolatos „jóslások” is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.
Babonák

A népi hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható.
Ha a mellcsont piros, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs időre lehet kilátásunk.
Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak” – hangzik a mondás.

Jóslás

Püspökfalat A Márton napján sütött libából mindig illett küldeni a papoknak is. Ráadásul a küldött rész leggyakrabban az állat hátsó fele volt, ezért ezt el is nevezték püspökfalatnak.
Éves jövendölés A hiedelem úgy tartja, hogy aki kicsit ittas lesz Márton napján az újbortól, az megszabadul a következő évben a fej- és gyomorfájástól. 
Házimunka Azt tartották, ha ezen a napon dolgozol, például mosol, vagy teregetsz, akkor ezzel az összes jószágodat veszélybe sodrod. 

A köztudatban Azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák. A folytatást itt és itt olvashatod.
Márton napi és hétvégi programokról: itt tájékozódhatsz.Libás finomságok nélkül, nem telhet el a Márton nap, mely sokaságról, az alábbi linkre kattintva olvashatsz: Libaleves gazdagon Ropogós libacombLudaskásaMártonnapi libaleves kacsábólMárton napi sült libamell
További érdekességeket, az alábbi linkre kattintva találsz, érdemes, ki ne hagyd!Püspökfalat, marhavész és boldogság

És befejezésképpen, Csokonainak tulajdonítják a következő tréfás verset:a “Nyársraítéltetett Márton-napi lúd” búcsúzó liba dalát: “Már liba koromban hallottam e napnakHírét, hogy innepe van Mártony papnak.Rég tudom, hogy ilyenkor a torkos babonaEleitől fogva nyársra ludat vona,Mert apám, anyám is mikor megölettek,E nyalánk szokásnak áldozati lettek.”

Mindenkinek minden jóság és finomság!
Ha tetszett a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza