A füge a gyógyító gyümölcs

  • 2017.10.23.
  • 6

Ez a legjobb fogyókúrás módszer, fantasztikus hatással!

Sőt, szépít és izgalomba hoz. A füge a gyógyító gyümölcs, mely frissen a legjobb és a leghatásosabb, de télen már aszalt formában is fogyasztható. Használd ki, hogy ősszel frissen is fogyaszthatod. Kedvező az élettani hatása és kevesebb kalóriatartalma miatt is, érdemes minél többet enni belőle, frissen ebben az időszakban. Aldiban most akciós: itt


A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik.A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet már a Bibliában is gyakorta említettek, a háztáji kis kertekben is termesztik. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól.Frissen sok B vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül, pedig, vasat, káliumot, kálciumot, és magnéziumot, pektint, rostanyagot, fehérjét, és szerves savakat. A friss füge tápláló, cukortartalma a szervezet számára a könnyen elsajátítható glükóz, és fruktóz formájában található.

Erősíti a csontokatA füge magas kalciumtartalma révén erősíti a csontokat, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik. Mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztania gyerekeknek, és változókorban lévő nőknek. Sőt, a tejtermékek kalciumtartalmát is érdemes inkább a fügéére cserélni, mert sokkal egészségesebb, mint tehéntejet inni.
Serkenti az emésztéstA székrekedés sokkal komolyabb probléma annál, minthogy kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel, rossz közérzettel jár. Ha a salakanyag nem ürül ki a megfelelő ütemben a szervezetből, a benne található mérgek visszaszívódnak, és akár komolyabb betegségeket is okozhatnak. A füge tele van rosttal, így rendszeres fogyasztásával az emésztési folyamatok felgyorsulnak, normalizálódnak. Ez nem csak az egészségre, de az alakra is jótékonyan hathat, hiszen akár súlyvesztést is okozhat a nagyobb mennyiségű rostbevitel.
Csak érettenA füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.
A receptemet a linkre kattintva olvashatjátok:Fügés balzsamecetes vinaigrette saláta, Naan kenyérrel 

Füge a konyhábanNemcsak önmagában ízletes, számos finomság készíthető a fügéből. Készül belőle befőtt, bor, pálinka, ételekhez köretként, levesként vagy főzelékként is fogyasztható. Salátákba is keverhető. Ízletes cukrozott gyümölcsként, de bizonyos vidékeken szokatlan felhasználása is ismert.Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti termővidéken aszalva, koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják – népételnek számít. Az aszalt fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy nem áll el sokáig, hűtőszekrényben sem.
Szépít és izgalomba hozA füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is. Sokan nem tudják, pedig a fügéből remek arcpakolás készíthető. Ehhez csupán össze kell törni vagy turmixolni két-három szem gyümölcsöt, és bő negyedórára felvinni az arcra. A pattanások, bőrproblémák kiváló ellenszere a füge, ráadásul bőrfeszesítő, öregedést gátló tulajdonsága is ismert. Használd heti rendszerességgel ezt a vitalizáló pakolást, és bőröd nem lesz hálátlan a gondoskodásért.A füge híres vágyfokozó – már az arabok is felismerték jótékony hatását.Édes íze fokozza a “boldogsághormon”, az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse.
Csökkenti a vércukorszintetA füge csodálatos hatásának hála még a cukorbetegség kezelésében is segítséget nyújthat. Magas káliumtartalma ugyanis segít csökkenteni az inzulint. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy teáskanál fügemagot ugyanannyi mézzel elkeverni, és napi egyszer elfogyasztani. Érdemes a füge levét is kipréselni, azt is segít a vércukorszint csökkentésében. Mindezek persze nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszereket, de kiegészítő kezelésként mindenképpen érdemes alkalmazni a füge-terápiát.

További táplálkozási és gyógyhatású  jelentőségeiA szárított füge még inkább tápláló, mint a nyers a cukortartalma eléri a 60-77%-ot, a fehérjetartalma a 3-6%-ot, amitől igen értékes az egészséges táplálkozás szempontjából.