A csicsóka, szervezetünk öngyógyító képességét segíti

  • 2017.10.21.
  • 0

Kiváló társunk a mindennapokban!

Csicsóka értékes és rejtett kincsei.
Egészséges és nagyon finom őszi–téli zöldség a csicsóka!Csókapityók, földialma, tótrépa, ezek mind a csicsóka népnyelvi nevei. Méltánytalanul mellőzött, de nagyon finom és hasznos növény, ami ráadásul olyan igénytelen, sok gond nincs vele, és mégis nő, mint a csicsóka!

Beilleszthető az egészséges étrendbe, fogyókúrába, diétába, sőt a cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségekbe szenvedőknek is kiemelkedően ajánlott, minél többet fogyasztani belőle.
Bárhogy jóA csicsókát nehéz megpucolni, göcsörtös, gumós, ez igaz. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem minden ételhez szükséges tökéletesen eltávolítani a héját, ami olyan vékony, mint az újkrumplié, így ha pürét vagy krémlevest főzünk belőle, bőven elég egy dörzsi szivaccsal megtisztítani. Ha pedig tökéletes küllemre törekszünk – ami a göcsörtös forma miatt amúgy sem igen kivitelezhető – a zöldséghámozó még mindig jó szolgálatot tesz.Annak ellenére, hogy a 19. században még emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítették és disznótakarmánynak javasolták, az utóbbi években felfedezte magának az úgynevezett csúcsgasztronómia is. Így a megszokott fogásokon túl már szufléban, panna cottában is előfordul, homárral, fésűkagylóval és libamájjal társítják, és nagyon menő alapanyag. Fűszerezni legfeljebb friss fűszernövényekkel érdemes. Társítható, sőt, erős béltornáztató hatásai miatt társítani érdemes krumplival, zellerrel, fehér répával. Főzni óvatosan szabad, mert a puhulás utáni következő pillanatban már szétesik. Sütve, rósejbni helyett, itt is vigyázva, hogy ress maradjon, krumplipüré helyett, sok vajjal, tejszínnel, de főzeléknek is remek. Nyersen salátákba, lereszelve tócsninak, lepénynek, vékonyra szeletelve, olajban kisütve chipsnek. Turmixitalokat készítenek belőle, és van, aki szerint savanyúságnak eltéve is szuper. Kezdetnek elég az is, ha a szokásos köretet csicsókára cserélik.

Csicsóka 100 jó hatása a szervezetünkre:

Magyarországon több száz éve ismert, régi leírásokban is kiemelten javasolt, igen hasznos  növényként és „téli élelmiszerként”, tápanyagforrásként tartották számon a csicsókát.
A csicsókagumóból készített élelmiszerek komoly, megbízható kutatási háttérrel rendelkező élelmiszerek, hatásaikat reprodukálható (megismételhető) módon igazolták független, akkreditált intézmények, klinikák, szerte a világon. A csicsóka sűrítmény kutatási modell-anyag, számos kutatómunka tárgya mind a mai napig.
A csicsóka és csicsóka készítmények előnyös hatásait célzott, több évtizedes hazai kutatások és követéses klinikai megfigyelések is megerősítették.
Az ún. civilizációs megbetegedések általános megelőzését szolgáló élelmiszerek körébe tartoznak, emellett a kialakult betegségek terápiáját is támogatják (regeneráció, roboráció)
A korszerű, betegségmegelőző és terápiás étrendbe jól beépíthetők a legtöbb nem fertőző, életmóddal összefüggő (életmód-dependens) kórkép megelőzése és kezelése céljából fogyaszthatók.
A finomítatlan csicsóka sűrítményekkel célzott klinikai vizsgálatokat végeztek, és élettani hatásait mérhetően jobbnak találták az egyéb, finomított csicsókaalapú termékekéhez (ioncserélt csicsóka sűrítmény) képest.
Korábban szakorvosi javaslat mellett volt forgalomban ilyen jellegű termék. Mind a mai napig orvosi ajánlások fogalmazódnak meg rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatban.
A bio csicsóka-sűrítmények a csicsóka ún. élelmiszer-mátrixát is tartalmazzák, vagyis megtalálható bennük a gumó lényegében teljes beltartalma, egyedi biokémiai körülményeket teremt az egészségvédő és regenerációs hatások terén (egyedi összetett élettani hatás).
Répacukor helyettesítésére is alkalmasak természetes, magas tápértékű, édes ízű anyagok (A natúr termék kevésbé édes, fruktózdús termékédesítő ereje a mézénél másfélszer nagyobb)
Beltartalmi értékük és élettani hatásuk tekintetében még az értékesebb mézeket, illetve egyéb, természetes, növényi alapú édesítő anyagokat (növényi szirupok, stevia) is felülmúlják, a szakmai eredmények szerint.
Magas kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalommal rendelkeznek, nátriumtartalmuk alacsony, vastartalmuk is jellemző.
Nyomelemtartalmuk kiemelkedő, jellemzően magas réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak termőhelytől függően (szelén, bór, stb) Az említett nyomelemek támogatják a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, az enzimatikus működést, védik a bőrt, érrendszert, nyálkahártyákat, megelőzik a terhességi hipertóniát, és számos egyéb létfontosságú folyamatban részt vesznek.
Mikroelemeik és nyomelemeik révén lassítják az öregedési folyamatot, csökkentik a belső oxidációt („biológiai amortizáció” csökkentők).
Az ásványi anyagok és nyomelemek egymáshoz viszonyított aránya megfelelő, egymás hasznosulását is segítik (szinergencia). Különösen a kálium-magnézium-foszfor egyensúlya emelhető ki.
Nem emészthető ballasztanyag tartalmuk révén serkentik a bélműködést. Az inulin mellett pektint is tartalmaznak.
Segítik a fogyókúrás programokat, a tartós és eredményes súlycsökkentés kellékei. Az elhízás társult kórképeinek, valamint a metabolikus szindrómának a megelőzését és kezelését is támogatják.
Használatuk egyben hosszan tartó teltségérzést biztosít, mértéktartó illetve szokásosnál kisebb élelmiszer-fogyasztás mellett is.
Inulintartalmuk, valamint összetevőik optimális aránya (együttes, komplex hatásuk) miatt különleges élettani hatásuk van, más élelmiszerekkel nem vagy alig pótolhatók.
Az inulindús bio csicsóka-sűrítmény az ún. polifruktozán inulint legnagyobb mértékben tartalmazó finomítatlan, természetes, növényi élelmiszer.
Más, élettanilag hasznos anyagokat (esszenciális zsírsavak, növényi színanyagok, pektin, stb) tartalmazó élelmiszerek élettani hasznosságát felfokozzák, kiegészítik.
Más élelmiszerekkel együtt fogyasztva az egyéb hasznos komponensek (vitaminok, ásványok, nyomelemek, színanyagok, stb) felszívódását egyenletessé teszik, „nyújtott felszívódást” biztosítanak a vékonybélben.
Összetételük révén egyedi, igen előnyös felszívódási körülményeket (pH, prebiotikus hatás, nyomelem-felszívhatóság, stb) teremtenek a vékony- és vastagbélben.
Prebiotikus hatásúak (inulindús), célzott, szelektív táplálékot nyújtanak főként a hasznos Lactobacillus és Bifidobacterium mikroorganizmus kolóniák számára. (Erősítik az ún. „cross-talk” folyamatot, vagyis a belső összetett öngyógyító mechanizmusokat a bélrendszerben.)
Visszaszorítják a normál bélrendszeri mikroflórában található káros mikroorganizmusok szaporodását, ezáltal jelentős betegségmegelőző szerepük van (kompetitív gátlás).
Védelmet nyújtanak a bélfertőzések ellen, illetve a már bekövetkezett kórképeknél a fertőző ágens visszaszorítását segítik (inulindús termék).
A probiotikumok illetve probiotikus készítmények hatását erősítik, felfokozzák (együttes használat esetén), majd azok elhagyásakor a hasznos bélrendszeri mikroflóra szaporítását, kolonizációját folytatják, továbbviszik. (A probiotikumokat nem szükséges folyamatosan fogyasztani, a prebiotikumokat tartalmazó táplálékokat ajánlatos)
Képesek a tápcsatornában magukkal vinni, mintegy szállítani, utaztatni hasznos, probiotikus kultúrákat, amelyeket „táplálva”, ún. szimbiotikus hatás érhető el. (A szimbiotikumokban a mikroba előnyös anyagcseretermékei is benne vannak, ugyanezek termelődnek a bélrendszeri „utaztatás” közben is a csicsóka inulinjával táplált mikroba kolóniákban.)
A prebiotikus és szimbiotikus hatás, valamint a nyomelemek és egyéb jellemzők miatt enyhe „anyatej-hatást” lehet feltételezni a bio csicsóka-sűrítmények esetében. (gyermekek és felnőttek szervezetében egyaránt) A bélrendszerben lejátszódó összetett, protektív, védelmet szolgáló folyamatok hasonlóak az anyatejesen táplált csecsemők bélrendszerében tapasztalható sokrétű, előnyös folyamatokhoz („anyatejre emlékeztető, anyatejet modellező” hatás).
Táplálják a felszívást végző bélhámsejteket, azaz a bélrendszeri nyálkahártya (bélbolyhok) saját anyagcsere folyamatait is támogatják, azok tápanyagellátásának biztosítása révén.
Igen hasznos fermentumokat, termékeket képez