A legfinomabb házi kifli tökmaggal

  • 2017.10.18.
  • 6

Hogy jól induljon a nap!

Rögtön másképp látjuk a világot, ha egy finom és egészséges reggelivel kezdjük a napot.

De nemcsak reggelire, hanem tízóraira, uzsonnára, vacsorára is bármikor jól jön, egy finom házi tökmagos kifli, sőt ebédre egy gyors szendvics belőle, fenomenális. Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom. Én kevert lisztből alakítottam ki ezt a csodás kifliket, így minden vitamin a szervezetünkbe kerül, és nincs benne, semmilyen nem oda való plusz adalékanyag, mint egyes bolti termékekben. Gyerkőcöknek, uzsis dobozba is kiváló finomság. Ezt bizony, nem szabad kihagyni, próbáljátok ki.

Tökmagos házi kifli recept Hozzávalók: 250 ml (1 cup) teljeskiörlésű tönköly búzaliszt 250 ml (1 cup) kevert liszt: (azaz 2 ek teljeskiörlésű tönköly búzaliszt, 2 ek kókuszliszt, 2 ek bio tönköly fehérliszt) = 1 cup 250 ml) 25 g élesztő 1 tojás 1 kk kókuszcukor 2 dl langyos tej 1 kk himalája só 2 ek kókuszolaj vagy vaj Töltelékhez: 70 g összetört pirított tökmag – kb. egy maréknyi – tökmagolaj Tetejére: 1 tojás + 1 ek víz tökmag
*Tipp: ha keltésztát készítünk, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt hozzáfogunk az elkészítéséhez.
Tökmagos házi kifli  elkészítése: Az élesztőt morzsoljuk bele 2 dl langyos tejbe, majd a cukor hozzáadása után, keverjük össze a kezünkkel, hogy jól elolvadjon benne az alapanyag, és hagyjuk 15 percig pihenni, felfutni.
*Katt a képre, ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni:




A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, tojást, kókuszolajat/vagy vajat, és a felfuttatott élesztőt gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, kb. 3 perc. Szép sima tésztánk lesz. Ezt követően, tegyük egy tálba, takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük duplájára, kb. 30 perc. 
Én be szoktam kapcsolni a sütőt, mielőtt elkezdem összeállítani a tésztát, így melegebb van, amire a kelesztéshez érek. A sütő eléje teszek egy széket és arra teszem a tálban lévő letakart tésztát, így az időt megspórolva, csak 15 perc a kelesztés.
Közben a tökmagot pirítsuk meg egy teflon serpenyőbe, ha kész, öntsük ki egy tányérba, és hagyjuk kihűlni.   *Tipp: ez fontos, momentum, hogy kiöntsük a serpenyőből, mivel hiába vesszük le a gázról, attól még tovább pirul a forró serpenyőbe, és akár el is éghetnek a magok, és persze, hogy nehezebben hűl is ki. Ha kihűlt, apró darabokra vágjuk össze egy éles késsel. Nyújtsuk ki kör alakúra a tésztát, majd vágjunk 8 cikket, kenjük meg vékonyan tökmagolajjal, picit szórjuk meg egy kis sóval, és rá az összetört pirított tökmag, majd tekerjük fel úgy, hogy a csücskét húzzuk közben, így lesz jó réteges. *Tipp: Van, amikor steak bors fűszerkeverékkel is megszórom, úgy is nagyon finom. 
Ezután, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesszük kb. 15-20 perc alatt. A tetejét kenjük meg a 2 ek vízben elkevert tojással és tegyünk a közepére pár tökmagot. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.Bármilyen feltéttel, vajjal, sajttal, sült paprikával, lazacszeletekkel, sonkával, salátával, paradicsommal, retekcsírával vagy amit szeretünk kínálhatjuk, ezt a finom tökmagos házi kiflit.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza