Igazi retro finomság: A lekváros tészta

  • 2017.10.16.
  • 1

Gyors, olcsó, finom és laktató!

Igazi tűzoltás az éhségre.

A nyáron eltett finom baracklekvárral (recept itt és itt) a legfinomabb. Gyorsan elkészül, igazi tűzoltás az éhségre. Nekem kellett is, most értem haza, és oltárian éhes voltam. Fel a víz, kifőz tészta, elővesz a kamrából a baracklekvár és lehet is falatozni. Imádni való! Lehet gyúrt vagy készen kapható metélt tésztából is elkészíteni, mindegyik kiváló hozzá. Bárhogyan is döntünk, tényleg egy finom és gyors ebédet kreálhatunk a családi asztalra. Gyerekkoromban nagyon sokat ettünk ilyet a Nagyi finom baracklekvárjával. A csodálatos emlékek, már megint megrohantak. De persze a menzán is tuti volt, ettem volna reggel, délben és este is. Na, de egy szónak is száz a vége, jöjjön a gyerekkorunk ízes finomsága a lekváros tészta, amit pillanatok alatt elkészíthetünk, én ma ezt kívántam, hát el is készítettem.

Lekváros tészta recept gluténmentes Hozzávalók: 1 zacskó metélt tészta – gluténmentesen itt 1 kk *Himalája só 1 kk kókuszzsír 1 üveg sárgabaracklekvár – ízlés szerint porcukor – ízlés szerint
Lekváros tészta recept elkészítése: A tésztát főzzük ki egy kávéskanál sós és forró, lobogó vízben. Ha készen van, akkor szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, majd jól csöpögtessük le, tegyük egy tálba és adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd keverjük el. Szedjük tányérra a tésztát, és kanalazzunk rá házi baracklekvárt. Aki szeretné, még megszórhatja, ízlésének megfelelően porcukorral.
Ha esetleg, valaki rá szánja magát, és gyúrni szeretné a tésztát, íme, a recept: Általában a tésztához: 10 dkg liszthez, 1 db közepes tojást számoljunk.
Házi tészta gyúrt tészta recept: Hozzávalók: 20 dkg finomliszt vagy gluténmentes liszt itt 2 db közepes tojás

Házi gyúrt tésztaelkészítése: A lisztet egy deszkára halmozzuk, közepére mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, ujjunkkal elkeverjük úgy, hogy fokozatosan hozzákerüljön a liszt is. Lisztezett felületen szép sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva 10-20 percig pihentetjük.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Amíg a víz forr, kinyújtjuk a tésztát egy nyújtófa segítségével. A tésztát és a deszkát belisztezzük és 1 mm vastagságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és hosszában elvágjuk. Több széles tésztacsíkot kapunk, amelyeket 4-5 mm szélességű csíkokra vágjunk és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.(Kevés vajat vagy zsírt keverhetünk a leszűrt tésztához.) Nekem van tésztanyújtó gépem és szeletelőm, én azzal szoktam kinyújtani, és szeletelni is. Ízlés szerint ízesíthetjük. (lekvár, lekvár-dió, mák-porcukor, dió, gríz-lekvár vagy akár sós változatban baconnal, sajttal, tejföllel stb.)

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza