Ízek és aromák: Mediterrán zsebes karaj

  • 2017.10.14.
  • 3

Kívül ropogós, belül szaftos, omlós és iszonyatosan finom!

Könnyed ebéd vagy vacsora, sőt a diétás, fogyókúrás, egészséges étrendbe is beilleszthető. 


Mi több, könnyű elkészíteni. Egy igazi egészséges és laktató étel. Sok finomsággal megtöltve. Hétvégére, de akár vendégvárónak, ünnepekre is kiváló ínyenc fogás. Nálunk nagyon kedvelt fogás. Arról nem is beszélve, hogy a kezdők is megbirkóznak vele.

Mediterrán zsebes karaj recept gluténmentes Hozzávalók: 1½ kg egybe karaj csont nélkül (én csontosat vettem, és én csontoztam ki, a csont mehet a mélyhűtőbe, jó lesz egy finom levesbe) Pácolásához fűszerek: 2 púpos ek *Himalája só4 db babérlevél 1½ kk *ötbors szemes fűszer kb. ¼ csokor friss kakukkfű 2 szál friss rozmaring 1 ek cukor 3 gerezd nagy fokhagyma – félbevágva 3 szelet friss gyömbér Pácolás utáni fűszerek: extra szűz olívaolaj kb. 3 kk *Mediterrán grill fűszerkeverék 1 kk *Himalája só 2 kk *Édes-steak bors fűszer 2 csipetnyi *chili pehely Karaj töltéséhez: 1 tálca szeletelt bacon 1 zacskó mozzarella sajt kb. 10-15 dkg trappista sajt – szeletelve kb. 4-5 db aszalt paradicsom – félbe vágva kb. 8 szelet Regnum Spar gluténmentes sonka Kaliforniai paprika – piros-zöld-sárga 1 db vöröshagyma 2 db cseresznye paprika savanyúság – karikára vágva Zöldség köret – melléje: friss zsálya zöldhagyma apró burgonya – héjastul 1½  dl fehér szárazbor csiperkegomba bébi kukorica Kaliforniai paprika – piros-zöld-sárga Egyéb kellékek: nagy sütőzacskó sütőmadzag 4 kk kókuszzsír Köret: 1 bögre Jázmin rizs 2 bögre víz 2 ek kókuszolaj 1 kk *Himalája só ½ kk édes-steak bors fűszer 1 csokor petrezselyem – apróra vágva 1 konzerv kukorica
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1

Mediterrán zsebes karaj recept elkészítése: Az egybe karajt tegyük bele egy jól zárható műanyag dobozba, ezt követően adjuk hozzá a „pácoláshoz lévő fűszereket”, öntsük fel vízzel, hogy épphogy ellepje. Zárjuk le, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, de ha egy egész napot van ott, annál jobb. Ha letelt a pácolás ideje, akkor szedjük ki a pácléből a karaj húst, törölgessük meg. Majd egy éles késsel kezdjük el szeletekre vágni, de ne vágjuk teljesen végig. Amolyan zsebszerű mélyedések lesznek, egymás mellett. Ezután, egy ecset segítségével, kenjük meg olívaolajjal, és ízesítsük a hozzávalóknál lévő, „pácolás utáni fűszerekkel”.*Ha nagy méretben megszeretnéd tekinteni, katt a képre:




Ezt követően, a „karaj töltéséhez” lévő alapanyagokat szeleteljük fel, majd töltsük meg a karaj zsebeit, szeletelt baconnal, sonkával, sajttal, mozzarellával, aszalt paradicsommal, színes kaliforniai paprikával, félbe vágott szeletelt hagymával, és aki szereti a csípőset, még egy karika cseresznyepaprikát és tehet bele. Majd egy sütőmadzaggal hosszában kössük át kétszeresen, így jól összetartja a szeleteket a madzag.
Majd az egybe karaj tetejét, egy csipetnyi édes-steak borssal, és sóval ízesítsük. Ezután tegyük bele a sütőzacskóba, és egy tepsibe. Köréje pakoljuk bele a megmosott apró héjas burgonyát, bébi kukoricát, gombát, szeletekbe vágott színes kaliforniai paprikát, zöldhagymát. Szórjuk meg egy kis friss kakukkfűvel és zsályával a tetejét, a burgonyát sózzuk, tegyünk rá 4 kk-nyi kókuszzsírt, és öntsük bele a fehérbort, majd zárjuk le. Hústűvel szurkáljuk meg a zacskó tetejét, hogy tudjon távozni a gőz.