Kiskondér: A legjobb marhahúsleves rizstésztával

  • 2017.10.07.
  • 0

Az ünnepi asztal mesteri fogása!

Aminek meg kell adni a módját, az a húslevesek főzése.  

A levesek igen fontos szerepet töltenek be mindennapi étkezésünkben. Amellett, hogy hozzájárulnak a napi folyadékfogyasztáshoz, finomak, telítenek is.Késő őszi időben, vagy a zord télen, netán kora tavasszal is, hazaérve, egy kicsit átvacogva, igazán jól esik átmelegedni, és ehhez egy tál kiadós, forró marhahúsleves is nagyban hozzásegíthet. Sok zöldséggel, akár egy kiskondérral megéve gazdag főfogásnak is beillik, néha nem is kíván utána az ember mást. Csak esetleg egy pohárka jóféle bort.

Biztos, mindenkinek van egy szupi receptje, nekem is, én így készítem:
Marhahúsleves rizstésztával recept gluténmentes Hozzávalók: 3-4 db marha velős csont 2-3 db marhahúsos csont50 dkg marhahús levesbe vagy marhacomb vagy marhalábszár 2 db vöröshagyma – félbe vágva, megpirítva 2 gerezd nagy fokhagyma Keményebb zöldségfélék: 4 db sárgarépa 2 db fehérrépa 1 db karalábé 1 db zellergumó Puhább zöldségek: 1 db kisebb karfiol ½ kisebb kelkáposzta 2 db paprika 2 db paradicsom 2 db zeller szár (spanyol zeller) 1 db zöldhagyma – zölddel együtt ½ szál póréhagyma 1 db chili paprika A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő: 1 csokor petrezselyem – összekötve 1 csokor zellerlevél – összekötve 5 db csiperkegomba – aki szereti, de elhagyható Fűszerek: 1 db csillagánizs 2 db szegfűszeg 1 kk ötbors szemes fűszer ¼ kk kömény 2 szelet friss gyömbér 4 db marhahúsleves kocka (házi vagy Bio) 1-2 kk *Himalája só – ízlés szerint Levesbetét: rizstészta cérnametélt itt A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
Marhahúsleves gazdagon recept elkészítése: (főzési idő 3,5-4 óra) Az előkészített leveshúst, húsos csontot, velős csontot megmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük, úgy, hogy jól ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a hozzávalóknál lévő fűszereket, és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.  (*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. Szép aranysárga színt ad, és finom ízt a levesnek.)A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a hús akkor jó, ha már leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet. A legvégén adjuk hozzá a gombát, petrezselymet, zeller levelet, még egy percig összeforraljuk, majd a tűzről levével, 30 percig pihentessük. Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. A velőt a csontból rázzuk ki, és fokhagymás pirítóssal, (gluténmentesen étkezőknek pirított lepénykenyérrel) sózva, borsozva, előételként tálaljuk. Merőkanállal merjük ki a levest, egy sűrű szűrön, vagy gézlapon keresztül, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.