A legjobb sajtos pogácsa

  • 2017.10.03.
  • 4

A régi hamuba sült pogácsa, új köntösben.

Változnak az évszakok, telnek az évek, és minden változásban van.
Ez a sós sütemény receptem, ez a csodás finomság, a véletlen műve. Isteni finom, puha és omlós. Az elkészítését egy régi recept a kőtt pogácsa ihlette, így készült el ez a gluténmentes sajtos chilis pogácsa. Mivel leánykám, nem szereti egymás követő napon megenni ugyanazt az ételt, így ahogy írtam is az előző bejegyzésemnél, melyet itt találsz, hogy fele adag kelt tésztát el szoktam tenni, fóliába a hűtőbe. Így, hogy ne legyen másnap, vagy harmadnap ugyanaz az étel, így ebből készítettem most, ezt a finomságot. Vihetjük munkába, iskolába a gyerkőcöknek, uzsira is kiváló választás.Isteni finom, puha és omlós, érdemes elkészíteni. Kezdőknek is ajánlom.

Sajtos pogácsa gluténmentes recept Hozzávalók: Alaptészta: (ennek az alaptésztának, a feléből, ha megkelt pizzát készítettem, a másik feléből pogácsát) 280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 100 g kukoricaliszt itt 100 g rizsliszt itt – Sparban is kapható 20 g zabpehelyliszt itt 1 kk *Himalája só 175 ml tej meleg tej – (kéz meleg) 200 ml extra szűz olívaolaj 3 db közepes főtt burgonya héjában megfőzve, megpucolva, átnyomva Kovász: 200 ml meleg tej – (kéz meleg) 1 kk cukor 2,5 dkg friss élesztő Sajtos pogácsa recept: Hozzávalók: (16-18 db) ½ alaptészta – (a fenti elkészített tészta fele) + hozzáad: 1 db tojás 100 g rizsliszt *hétbors itt – ízlés szerint*chili pehely itt – ízlés szerint ¼ kk *Himalája só15 dkg reszelt sajt Lekenéshez: 1 db tojásfehérje felverveA hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
 
Sajtos gluténmentes pogácsa alaptészta elkészítése: Tegyük fel főzni a krumplit, sós vízbe. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és egy krumpli nyomón nyomjuk át, amíg meleg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni. Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta.
Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta. Ezután adjuk a kihűlt és átnyomott burgonyát, olíva olajat, és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle.
Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni. Ezután tegyük vissza a tálba, kenjük le a tetejét olívaolajjal, takarjuk le és meleg helyen, hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 180 fokra, nem árt a meleg a kelt tésztának is.
Amikor letelt a kelesztési idő. *Tipp:  Én ketté szoktam venni a tésztát, ennél a fázisnál. A másik felét f