Minden földi jóval: Extra BBQ gluténmentes sajtos hamburger

  • 2017.09.28.
  • 4

Amit szem-száj kíván!

Az örök klasszikus házilag, igazi street food finomság.


Nincs is jobb egy házilag készített mennyei bbq sajtos burgernél, ízletes és finom. Ideális gyors étel, családunknak, baráti összejövetelekre és kerti partikra is. Igazán nosztalgikus élmény otthon elkészíteni, telepakolni minden finomsággal, tudván, hogy egészséges. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a hamburgert.

Extra BBQ gluténmentes sajtos hamburger recept Hozzávalók:BBQ hamburgerhús: ½ kg darált sertéstarja 1 db vöröshagyma 2 db zöldhagyma – szárával együtt 1 db nagy paprika BBQ hamburgerhús fűszerei: 1 kk *ötbors fűszer 1 kk *fokhagymapor  2 ek *bbq szósz 2 kk *Sriracha (szirácsá) szósz 1 ek *worchester szósz 2 kk *Texasi füstös fűszerkeverék 2 kk *Amerikai hamburger fűszer Feltét: lapka sajt – Az Aldiban kapható gluténmentes lila hagyma – karikára vágva paradicsom – karikára vágva savanyú káposzta jégsaláta retek rukkola saláta Hamburger majonézes szósz: Hozzávalók: fél üveg majonéz 1-2 almaecet – ízlésünknek megfelelően 1 kk őrölt zellermag 1 ek cukor Gluténmentes hamburger zsömle Hozzávalók: 2 ek Nagykun rizsliszt itt – Sparban is kapható 500 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható (az összes liszt mennyisége legyen 500 g, tehát előbb a rizsliszt és utána kimérjük 500-ig a többi Alfa-mix lisztkeveréket) 1 tk *Himalája só 1½ ek cukor 1 db nagy tojás 100 ml görög joghurt langyos 10 dkg vaj – olvasztott 200 ml langyos tej Élesztő felfuttatásához: 25 g friss élesztő 200 ml langyos, kéz meleg  tej 1 ek cukor Hamburger bucik lekenéséhez: 1 tojás sárgája 1 ek tej Szóráshoz: szezámmag Sütéshez: kókuszolaj
Más ízesítésű gluténmentes hamburger hús receptemről, illetve a nem gluténmentes hamburger zsömle receptem elkészítéséről bővebben, az alábbi linken olvashattok:Wellness pulyka hamburger/teljeskiörlésű bucival/mandulás pestos szósszal és fetás-tejszínes krémmel 
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Gluténmentes hamburger zsömle recept elkészítése: A vajat olvasszuk meg a mikroba. Én a joghurtot is egy kicsit át szoktam melegíteni, hogy langyos legyen, illetve a tejet is, hiszen fontos a kovász elkészítéséhez. A kelt tészták készítésénél, minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni. Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a langyos joghurtot, majd a cukrot, a langyos olvasztott vajat és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle, úgy mond, nagyon sűrű nokedli tészta állagra hasonlít. Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy enyhén lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni. Ezután tegyük vissza a tálba, melyet lisztezzünk ki egy picit, és fedjük le és hagyjuk 1 órán át keleszteni. Ha minden jól csináltunk, gyönyörűen szépen meg kell duplájára a tészta. (Teljesen úgy fog kinézni, mintha búzaliszttel készítettük volna.) Ha eddig nem kapcsoltuk volna be a sütőt, tegyük meg 200 fokra.