Gyerekkorunk ízes kalandjai: A mákos tészta

  • 2017.09.27.
  • 0

Kicsik és nagyok kedvencei!

Emlékszem, hogy nagymamám és anyukám, sőt még én is a későbbiekben, kézzel gyúrtuk a kissé vastagabb és tartalmas tésztát a mákos tésztához. Jaj, de isteni volt, imádtam.

És, és, és arra is emlékszem gyerekkoromból, hogy a nagyinál mindig más íze volt, finomabb (bocsi Anyu), a mákos tésztának, mint otthon anyumnál, vagy amit én készítettem. Sose fogom megtudni, hogy a nagyié miért ízlett jobban, így voltam én a húslevesével is. Talán ma már oly kevesen gyúrják a tésztát, hiszen minden készen kapható, sőt darálva is lehet már mákot kapni. Emlékeim szerint, még a mákot anno, mákdarálón, későbbiekben, amikor bejött a köztudatba, az otthoni elektromos  kávédaráló, (mert még anno a szemes kávét is anno a közértbe daráltuk) kristálycukor keverékével daráltuk meg. A mai felgyorsult világban, csak levesszük a polcról a tésztát, és a darált mákot, porcukrot, a tésztát kifőzzük, a darált mákot porcukorral elkeverjük, és készen is van.
Tudom, hogy egy mákos tésztában nincs semmi különös, de akkor is, olyan finom, és tényleg gyorsan készen van. Mi gyerekkorunkban nagyon sokat ettünk, és imádtuk, imádtuk otthon, a menzán, a nagyinál, a dédinél, a szomszédban, az iskolatárs anyukájánál, ha mákos tésztáról volt szó, annyira, de annyira örültünk neki, hogy ilyen finomat ehetünk. Ez az imádat a mai napig meg van, legalábbis részemről. Remélem, a mai gyerekek is annyira szeretik, mint mi akkor anno, a mákos tésztát. Azt tudom, hogy a lányom is imádta, amikor kicsi volt, de sajnos már nem szereti, mármint magát a mákot. Na, de egy szónak is száz a vége, jöjjön ez az egyszerű recept, amit pillanatok alatt elkészíthetünk, én ma ezt kívántam, hát el is készítettem. Kezdőknek is ajánlom, mert szupi-szupi fincsike.

Mákos tészta recept  Hozzávalók: 1 zacskó metélt tészta – vagy gluténmentesen itt 1 kk *Himalája só 1 kk kókuszzsír 10 dkg darált mák – ízlés szerint 8 dkg porcukor – ízlés szerint

Mákos tészta receptelkészítése: A tésztát főzzük ki egy kávéskanál sós és forró, lobogó vízben. Ha készen van, akkor szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel, majd jól csöpögtessük le, tegyük egy tálba és adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd keverjük el. A darált mákot, keverjük össze a porcukorral. Szedjük tányérra a tésztát, és szórjuk meg ízlésünknek megfelelően porcukros mákkal.
Ha esetleg, valaki rá szánja magát, és gyúrni szeretné a tésztát, íme, a recept: Általában a tésztához: 10 dkg liszthez, 1 db közepes tojást számoljunk.
Mákos tészta gyúrt tésztából recept: Hozzávalók: 20 dkg Bio tönköly fehérbúzaliszt vagy gluténmentes liszt itt 2 db közepes tojás
Elkészítés: A lisztet egy deszkára halmozzuk, közepére mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, ujjunkkal elkeverjük úgy, hogy fokozatosan hozzákerüljön a liszt is. Lisztezett felületen szép sima tésztává dolgozzuk, majd letakarva 10-20 percig pihentetjük. Egy fazékban sós vizet forralunk. Amíg a víz forr, kinyújtjuk a tésztát egy nyújtófa segítségével. A tésztát és a deszkát belisztezzük és 1 mm vastagságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára és hosszában elvágjuk. Több széles tésztacsíkot kapunk, amelyeket 4-5 mm szélességű csíkokra vágjunk és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük kb. 3-4 perc a friss tészta főzése, majd leszűrjük.(Kevés vajat vagy zsírt, kókuszzsírt keverünk a leszűrt tésztához.) Nekem van tésztanyújtó gépem és szeletelőm, én azzal szoktam kinyújtani, és szeletelni is. Mákos-cukros keverékkel ízlés szerint megszórjuk a tésztát és tálaljuk.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza