Könnyű, és finom: Baconos-articsókás gluténmentes pizza

  • 2017.09.25.
  • 1

Finomság a javából!

Nem bonyolult elkészíteni egy házi pizzát, sokan mondják, és ez így is van.  Na, DE gluténmentesen az már VARÁZSLAT.  

Most olyan pizzát készítettem, amibe, én is varázsoltam ezt, azt. Így könnyedebb a tészta, jól formázható, ha megsül, akkor puha a tészta, kívül meg ropogós lesz. A másik fontos szempont volt nekem, hogy mivel mi nem szoktuk megenni az összeset, mindig marad egy-két szelet későbbre, fontos volt, hogy ne száradjon ki, végül is ez sikerült. Hiszen, ha felmelegítem a mikroba, tökéletesen olyan, mintha, akkor vettem volna ki a sütőből. Így ha magunkkal visszük a munkába, csak fel kell melegíteni és már ehetjük is.

Baconos-articsókás gluténmentes krumplis pizza recept Hozzávalók: Pizza tészta: (Ragacsosabb tésztát fogunk kapni) 280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 100 g kukoricaliszt itt 100 g rizsliszt itt – Sparban is kapható 20 g zabpehelyliszt itt 1 kk *Himalája só 175 ml tej meleg tej – (kéz meleg) 200 ml *extra szűz olívaolaj 3 db közepes főtt burgonya héjában megfőzve, megpucolva Kovász: 200 ml meleg tej – (kéz meleg) 1 kk cukor 2,5 dkg friss élesztő Pizza feltét: ketchup bacon szalonna 1 üveg articsóka koktélparadicsom 3 zacskó Szarvasi mozzarella sajt – ez a legjobb pizzára 15-20 dkg gouda sajt zöldhagyma cseresznyepaprika savanyúság lilahagyma Megsült pizzára:sriracha szósz vagy ketchup
Aki nem gluténérzékeny, további pizza receptjeimet, illetve gluténmentes pizza feltét receptemet az alábbi linken olvashatjátok: Hawaii wellness pizza/Fekete erdei sonkával és tripla sajttalMexikói húsos/dupla sajtos wellness pizza Spenótos/fekete erdei sonkás gyors pizza Sonkás/baconos spárgás gyors pizzaKarfiol parmezános ropogós pizzák

Baconos-articsókás krumplis pizza recept elkészítése: Tegyük fel főzni a krumplit, sós vízbe. Ha megfőtt, pucoljuk meg, és egy krumpli nyomón nyomjuk át, amíg meleg. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Készítsük el a kovászt: A hozzávalóknál lévő mennyiségű tejhez, adjuk hozzá a cukrot, egy kicsit a meleg tejbe keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjünk rajta egyet, és hagyjuk kb. 10-15 percig felfutni. Figyeljünk rá, hogy amikor kelt tésztát készítünk, ne legyen, húzat a lakásban, illetve viszonylag meleg legyen. Amikor hűvösre fordul az idő, akkor én ilyenkor be szoktam kapcsolni előre már a sütőt fél órával, így jó meleg van a konyhában, amikor hozzá kezdek a kelt tészta készítéséhez, így nem fázik meg a tészta. Majd mérjük ki a hozzávalóknál lévő lisztet. És a fele mennyiséget öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, keverjük el, és ezután öntsük rá a többi lisztet, így nem érintkezik, közvetlenül a sóval az élesztő, ha nem így teszünk, akkor tönkre mehet a tészta. Ezután adjuk a kihűlt és átnyomott burgonyát, olíva olajat, és jöhet hozzá a felfutatott kovász. Majd kezdjük el összekeverni egy fakanál segítségével és a maradék langyos tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Ne ijedjünk meg, olyan ragadós tészta lesz belőle. Amikor jól összekevertük, tegyük ki egy lisztezett (Alfa-Mix gm lisztkeverék) deszkára, vagy a konyhapultra és lisztezzük be a kezünket is, és kezdjük el átgyúrni a tésztát. Mindig egy kicsit lisztezzük a deszkát, amikor leragadna, de azért ne lisztezzük túl, mindig csak egy picit. Szép, laza, könnyed tésztát fogunk kapni. Ezután tegyük vissza a tálba, kenjük le a tetejét olíva olajjal, takarjuk le és meleg helyen, hagyjuk 1 órán