Pikáns vörösboros marhapörkölt, kovászos uborkával

  • 2017.09.24.
  • 9

Mámoros bódulat.

Ez a régi jó magyaros étel, egy kicsit másképpen.

Gondolom, mindenki szereti a marhapörköltet, legalábbis mi nagyon, kókuszzsírral készítve, egészséges egytálétel és nem terheli meg a gyomrot, arról nem is beszélve, hogy a vörösboron is változtattam, most mondhatnák a pasik, na ezt meg sem kóstolnám, mert ez igazi csajos kaja lett, pedig érdemes kipróbálni.  

Pikáns vörösboros marhapörkölt kovászos uborkával recept gluténmentes Hozzávalók: 80 dkg marhalábszár 2 nagy ek kókuszzsír 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna 5 dkg tüzes kolbász  3 db nagy fej vöröshagyma 2 db paradicsom 2 db paprika  3 gerezd fokhagyma Fűszerek: ½ tk *kakukkfű 3 db *babérlevél 1 tk ételízesítő (házi és bio)*Himalája só – ha szükséges ízlés szerint ½ tk *hétbors durvára darált fűszer 2-3 tk Kalocsai pirospaprika 1 tk *őrölt köménymag 1 mk *majoránna 1 chili vagy chili pehely és ¼ erős zöldpaprika – aki nem szereti az erőset, magozza ki a paprikát Spanyol Sangria bor itt – vagy száraz vörösbormarhaalaplé
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek http://www.azsiabt.hu/termekek/fszrkev?page=1
 
Pikáns vörösboros marhapörkölt recept elkészítése: A húst megmossuk, és falatnyi kockákra aprítjuk. A kolozsvári szalonnát, kolbászt, hagymát, paprikákat, paradicsomot kockára vágjuk.Egy lábasba felforrósítjuk a kókuszzsírt, beletesszük a kolozsvári szalonnát, kolbászt és a hagymát, elkezdjük megpirítani, amikor kezd üveges színű lenni a hagyma, akkor beletesszük a paradicsomot, paprikát, erős paprikát, chilit, és pirítjuk, kb. 5 percig.Utána levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük egy kis marhaalaplével, majd fél dl Sangria vörösborral. Hozzáadjuk a húst, jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk, kb. 5 perc.Ezt követően hozzáadjuk a fenti fűszereket, és hagyjuk rotyogni, és ha kezdi elfőni a levét, felöntjük mindig egy kis vörösborral. Főzési idő kb. 2 óra. Figyeljünk rá, le ne égjen, és tényleg, amikor kezdi elfőni a levét, akkor öntsük fel  vörösborral, nem sokkal, mindig csak egy picivel, mert a lényege a pörköltnek, hogy sűrű szaftos leve legyen. Ha megpuhult a marhahús, akkor van készen.Friss kenyérrel, gluténmentes kenyérrel, mely el is készíthető recept itt, és itt, kovászos uborkával, vagy nokedlivel recept itt, gluténmentes nokedli receptet itt olvashatjátok, és zöldpaprikával megszórva és kovászos uborkával tálaljuk. *Tipp: Nekem nem volt egyszer itthon száraz vörösborom, amikor marhapörköltet csináltam, csak a Spanyol Sangria vörösborom, így akkor én azzal készítettem el, egyszerűen mennyei lett az íze, azóta ezzel készítem, és sokkal jobb a gyomromnak is. Érdemes kipróbálnotok.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza