Zöldséges csirkemell húsleves, felhőcske rizsdaragaluskával

  • 2017.09.23.
  • 2

A mindennapokra egyszerűen!

Egy forró szívet-lelket melengető leves, mindig jól jön, és kiváló társunk lehet a mindennapokban.

A lányom egyik kedvenc húsleves betétje a grízgaluska, most ezt a finomságot rizsdarával készítettem el neki gluténmentesen.Diétás, egészséges, egyszerű csirkehúsleves, melyet a kezdők is bátran elkészíthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a fitness edzőknek, (ha érdekel a fitness, itt olvashatsz további infókat) igen is fontos fehérjeforrás a csirkemell, sok zöldség, és egy ilyen finom zöldséges csirkemell leves pedig igazán beilleszthető az egészséges étrendbe.


Zöldséges csirkemell húsleves, rizsdaragaluskával gluténmentes Hozzávalók: 2-3 db csirkemell csontos 2 gerezd fokhagyma 2 kocka marhahúsleves kocka 1 db *szegfűszeg 1 db *csillagánizs 1 db babérlevél 1 db vöröshagyma  Fűszerek: 1 kk *ötbors egész fűszer ¼ kk *kakukkfű 1 szelet friss gyömbér *Himalája só – ízlés szerint egy csipet *chili pehely ¼ kk *őrölt kömény Keményebb zöldségfélék: 2 db sárgarépa 1 db fehérrépa 1 db kis karalábé Gyengébb zöldségfélék: 1 szál zöldhagyma 1 db zöldpaprika – félbevágva 1 db paradicsom – félbevágva 1 db spanyol zeller más néven: szárzeller 2-3 db karfiol – nekem ez maradék volt ¼ db kis kelkáposzta A megfőtt leves végén kell beletenni, és még 3 perc főzési idő: ½ csokor petrezselyem összekötve ½ csokor zeller levél összekötve Rizsdaragaluska recept: 2 db tojás – szobahőmérsékletű 5 dkg puha kókuszzsír egy csipet szódabikarbóna ½ csokor petrezselyem – apróra vágva 10 dkg rizsdara ½ kk *Himalája só
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
 

Zöldséges csirkemell húsleves recept elkészítése: A csirkemelleket megmossuk, és hideg vízben feltesszük, úgy, hogy ellepje a víz, és fedő alatt a legalacsonyabb hőfokon elkezdjük főzni.Ha a húslé felforrt, szűrőkanállal leszedjük a tetejéről a habot és tovább főzzük, a következő habot is leszedjük, és hozzáadjuk a leveskockát, fokhagymát, szegfűszeget, babérlevelet, vöröshagymát és a csillagánizst és tovább lassan főzzük, hogy csak gyöngyözve forrjon.  (*Tipp: A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe.  Szép színt ad, és finom ízt a levesnek.)A megtisztítjuk a zöldségeket egészben, vagy félbe/negyedekre vágva felszeleteljük. Ha még esetleg van, akkor szedjük le ismét a maradék habot a leves tetejéről, majd adjunk hozzá a fűszereket.Ezt követően, a levesbe beletesszük a keményebb zöldségeket. Ha már majdnem félig megpuhult a zöldség, akkor a gyengébb (hamarabb megfövő) zöldségeket tesszük bele, ha minden megpuhult (figyelni kell rá, hogy ne följön szét a zöldség, viszont a csirkemell akkor jó, ha már majdnem leesik a csontról) kóstoljuk meg a levest, szükség esetén ízesíthetjük sóval, borssal, de ekkor még kell rajta forralnunk egyet.Amíg fő a leves, készítsük el a rizsdaragaluskát. Ezután a főtt zöldségeket és a húst óvatosan vegyük ki a levesből külön tálaljuk. Merőkanállal, finom szűrőn keresztül szűrjük át a levest, hogy ne törjön össze és a lehető legtisztább legyen.
Rizsdaragaluska recept elkészítése: A tojást szétválasztjuk, és a kókuszzsírral kidolgozzuk/kihabosítjuk, hozzáadjuk a csipetnyi szódabikarbónát, majd apróra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük, sózzuk, és hozzáadjuk a rizsdarát. A tojásfehérjét habbá verjük egy csipetnyi sóval, majd hozzákeverjük a rizsdarás masszához. Kb. 1 – ¾ órára a hűtőbe tesszük és pihentetjük. Majd kanállal megformázzuk, és sós forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk és készre főzzük.Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a finom csirkemell húslevest, zöldséggel és rizsdaragaluskával.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz:https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza