Házias ízek: Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal

  • 2017.09.04.
  • 5

Laktató, gyors egytálétel!

Nemcsak hétköznapra, hanem kiváló hétvégére is.


Olyan egyszerű recept, hogy bárki el tudja készíteni és az íze csodás! Mind a tíz ujjadat megnyalod utána! Én szeretem az ilyen egyszerű ételeket is, mert laktató és finom. Igazi, ízletes étel a kolbásszal és füstölt hússal, pompás főfogás lehet valami egyszerű, könnyű leves után. Vagy csak magában is tartalmas étel. Kétféle variációt írok le, ami gyors, és olyat ami lassabb főzési időt igényel.

Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal gluténmentes recept Hozzávalók: 3 konzerv bab vagy 1 zacskó száraz bab és füstölt csülök, vagy bármilyen füstölt hús 30 dkg füstölt hús 2 gerezd fokhagyma 10 dkg kolozsvári húsos szalonna 1 db paprika 1 db nagy vöröshagyma 2 szál zöldhagyma – zöldjével együtt 1-2 szál spanyol zeller 1 db paradicsom 3 ek kókuszolaj 2 ek tápióka liszt vagy rizsliszt ½ szál tüzes száraz kolbász Fűszerek: 1 kk cayenne bors 1 kk Kalocsai pirospaprika ½ kk kakukkfű 1 csipet chili pehely 1 kk őrölt *ötbors fűszer ½ kk őrölt kömény 2-3 db babérlevél *Himalája só – ízlés szerint Tálalásnál: tejföl – ízlés szerint
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://www.azsiabt.hu/
 

Babfőzelék füstölt hússal és pirított kolbászkarikákkal receptelkészítése: Ha száraz babból (ez a lassúbb variáció) készítjük, akkor babot előző este beáztatjuk egy tálba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.A szárazbabot, amit előző este beáztattunk, a füstölt hússal, fokhagymával, babérlevéllel feltesszük főni, tegyünk bele egy csipetnyi szódabikarbónát, így a bab nem fogja bántani a gyomrodat, ha esetleg érzékeny vagy rá. Ha megfőtt, a csülköt emeljük ki és vágjuk kockára, én csak a hús részét szoktam felhasználni. A füstölt hús levét szűrjük le, és a babot tegyük félre és a levét is.Én most bab konzervből (ez a gyorsabb variáció) készítettem, melyről szűrjük le a levet. Innétől megegyezik mindkét variáció elkészítése:Majd vágjuk fel a kolozsvári szalonnát csíkokra, zöldhagymát, spanyol zellert karikára, a paprikát, hagymát apróra, a paradicsomot kockára.
Majd egy lábasba hevítsünk fel kókuszolajat és tegyük bele, a szalonnát pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is, pirítsuk össze. Majd az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát és dinszteljük tovább pár perc, majd a paprikát, paradicsomot, spanyol zellert (vagyis szárzellert más néven), adjuk hozzá. Tovább pirítsuk egy kicsit kb. 3 perc.
Ezt követően adjuk hozzá a babot és a füstölt húst (nekem volt a fagyasztómba, füstölt hús eltéve, illetve annak füstölt leve fagyasztva. Mindig, amikor készítek pld. bablevest, füstölt hússal, akkor több húst főzők és lefagyasztom, a leve egy részét. Így amikor sietek és gyors vacsora vagy ebéd készül, ilyenkor fel szoktam használni) pirítsuk össze még egy – két perc. A fenti fűszerekkel ízesítsük, és adjuk hozzá a tápióka lisztet, majd a füstölt hús levét. 
Vagy ha szárazbabból készítjük a főzeléket, merjünk rá, fokozatosan a babos húsléből, annyit, hogy szaftos, sűrű főzelék állaga maradjon. (Majd a maradék füstölt húslevét lefagyaszthatjuk, pld. egy fél literes műanyag üvegekbe, és ha szükséges, akkor mindig elő tudjuk venni. Sőt akár egy recés éles késsel vágni is lehet belőle, így kisebb mennyiségben, más ételekhez is, felhasználhatjuk a füstölt levet).