A tökéletes házi burgonyás lángos tejföllel, sajttal gluténmentesen

  • 2017.08.27.
  • 9

Mert ez is a miénk! A jó magyar lángos gluténmentesen.

Bármikor, bármeddig és sose tudom megunni…


A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel.És, hogyan jellemzi a magyar lángost – Ligaya Mishan, New York Times-tól:Ha magyar vagy, a lángos (ejtsd: LAHN-gauche) a nyár íze, a szárazföldtől körülvett ország lakosai által magyar tengernek hívott, 50 mérföld hosszú Balatonra néző pázsiton eltöltött napoké. Ha nem vagy magyar, a lángost tévedésből egy kicsi, hiányos pizzának nézheted és dúsabb örömök reményében ki is hagyhatod. Kár lenne. Forrás
Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni, hisz nem nagy ördöngösség. Ha nyár, akkor strand. Ha strand, akkor burgonyás lángos! Viszont sajnos még gluténmentes lángossal nem találkoztam a strandon. Így hát, mivel mindig a házi finomságok a legjobbak, neki veselkedtem és készítettem egy isteni finom gluténmentes krumplis lángost. Bár a lányom, amúgy se szerette a strandon lévő lángost, mert utálta, ha tocsogott az olajtól. Így amikor elkezdtem már gyártani otthon a lángost neki, ami már gluténmentes is, teljesen odáig volt meg vissza. Aztán jött az igény, hogy neki jobban nyújtsam ki, mert ő inkább a ropogósabb verziót kedveli. Mondtam neki, mucika, minden megoldható, a lényeg mindenki megtalálja magának és ízlésének megfelelő finomságot. Hát igen, ahány ház, annyi szokás és ízlés. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg roppant egyszerű elkészíteni, csak a kelesztési idő egy picurkát hosszadalmas, de minden percet megér.

Házi burgonyás lángos recept tejföllel, sajttal gluténmentesen Hozzávalók: (7 db közepes lángos) ½ kg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható 3 darab közepes burgonya 1 kk Himalája só 2½ dkg friss élesztő 1 kk cukor 400 ml tej Tészta olajozásához: napraforgó olaj Sütéshez: kókuszolaj Fokhagymás olajos öntet: 5 gerezd fokhagyma 1 dl napraforgó olaj 2 csipet Himalája só 1 dl víz
(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
Házi burgonyás lángos receptelkészítése: A burgonyát mossuk meg és tegyük fel 1 kk sóval főzni (héjastul). Ha megfőtt pucoljuk meg, és még melegen egy krumplinyomó segítségével nyomjuk át egy tálcára, és hagyjuk szétterülve kihűlni. 150 ml kézmeleg tejbe tegyük bele a cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, tegyük félre, és hagyjuk min. 15 percig, hogy felfusson. A maradék 250 ml tejet is langyosítsuk meg egy bögrébe, majd tegyük félre.
A lisztet mérjük ki, a felét tegyük a tálba, utána adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd öntsük rá a másik fele adag lisztet, (így nem fog érintkezni közvetlenül a felfuttatott élesztővel a só, mely ellenkező esetben tönkre tehetné a tésztát). Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a kihűlt krumplit. Majd kezdjük el összekeverni, és adagoljuk, a bögrébe félre tett maradék tejet hozzá. Ha összeállt a tészta, tegyük ki egy kicsit meglisztezett konyhapultra (vagy vágódeszkára) és gyúrjuk át, akkor jó, ha szép sima és laza állagú (tehát nem keménynek kell lennie, így ne lisztezzük túl a gyúrásnál) a kelt tésztánk, és már nem is ragad a kezünkhöz, vagy a konyhapulthoz a tészta.
Majd egy ecset segítségével olajozzu