Retro mennyország: A mézes kókuszkocka

  • 2017.08.24.
  • 2

Napjaink egyik gyöngyszeme! 

A megunhatatlan fincsi menza süti. Ez a legjobb variáció a csoki és a kókusz találkozására, mely sokunk kedvence.


Hiába, na, ami finom, az finom és sose megy ki, úgymond a divatból. Sőt, a kókuszkocka igazi vendégváró édesség: tésztája napokig puha marad, így napokkal a vendégek érkezése előtt már elkészíthető. Igazi „nagymama” sütemény.Biztosan Ti is emlékeztek, mekkora volt a lelkesedés, mikor a menzán kókuszkockát adtak ebédre. Azóta persze, mesélték páran, hogy nekik csalódás volt a menza kókuszkocka, mert a teteje égett, belül száraz, és alig volt rajta csoki, a kókusz pedig avas. Szerencsére én ilyet nem tapasztaltam a sulis menzai étkezéskor, így nekem csupa jó élményeim vannak a menzaétkezéssel, és a kókuszkocka sütivel. Már akkor is rajongtam értem, és azóta is. Sőt a lányomnak is ez lett az egyik kedvence, bár most egy kicsit már átalakítva. De ettől függetlenül nem veszített a fényéből, sőt örök kincs marad a receptjeim között.

Mézes kókuszkocka recept gluténmentes Hozzávalók: 80 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni 35 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is lehet kapni 60 g őrölt mandula – Aldiban, Sparban is lehet kapni 1¼ kk sütőpor 1 csipet *Himalája só 100 g porcukor 125 ml olvasztott vaj – kihűlve 125 ml tej 2 db tojás 1 ek méz Rumos-csokoládé öntet recept: 20 dkg vaj 15 dkg porcukor 4 ek holland natúr kakaópor 100 ml tej 2 tk rumaroma Kókuszkocka hempergetéséhez: 30 dkg kókuszreszelék
(Aki nem gluténérzékeny az használhat 115 g Bio tönkölybúza fehérlisztet és 60 g őrölt mandulát)

Mézes kókuszkocka recept elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat olvasszuk fel a mikróban, vagy tűzhelyen, és hagyjuk kihűlni. A liszteket, a sütőport, sót szitáljuk át egy tálba. Majd adjuk hozzá a porcukrot, őrölt mandulát. A tojást, tejet tegyük egy mérőedénybe, és jól keverjük össze. Ezután a kihűlt olvasztott vajat, mézet adjuk hozzá az mandulás-liszthez és egy robotgép segítségével keverjük el, olyan morzsás állaga lesz. Majd öntsük hozzá a tojásos/tejes keveréket és jól keverjük el a robotgéppel, kb. 5 perc.
Béleljünk ki egy kisebb tepsit, sütőpapírral, majd öntsük bele az elkészült tészta masszát. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett, ekkor tűpróbát végezzünk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a mézes süteményt. Ezután vágjuk fel kisebb kockákra.
Majd készítsük el a rumos-csokoládé öntetet receptjét: Egy lábasba tegyük bele a vajat és kezdjük el felolvasztani, majd adjuk hozzá a porcukrot, és a kakaóport és a tejet, jól keverjük el, majd főzzük össze. Ha kész vegyük le a hőről, és adjuk hozzá a vanília aromát.
Egy lapos tányérba öntsük a kókuszreszeléket. Majd a kockára vágott mézes süteményt forgassuk meg a rumos csokoládéöntetbe, majd egy villa segítségével kiemelve, a kókuszreszelékbe forgassuk bele, és tegyük egy tálcára szép sorjában. Ha elkészültünk, kínálhatjuk kedves családunknak, vendégeinknek ezt a csábító kókuszos finomságot.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza