Igazi kincs: Sütési fortélyok " Élesztő kisokos

  • 2017.08.22.
  • 1

A kis mindenes és társaik…

Kisokos a mindennapokhoz!Menjünk, vegyünk, együnk…


Illatos sütemények, kenyerek és egyéb kelt tészták tárházát varázsolhatjuk segítségével a családi asztalra. Nélküle lapos, élvezhetetlen tésztaféléket sütnénk, használatával finom, könnyű szerkezetű illatos finomságokat készíthetünk. Sőt, a friss élesztő, semlegesíti a stressz hatást, segít a szénhidrátok lebontásában, rendkívül előnyös cukorbetegek számára is, valóságos vitaminbomba, gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti az étvágyat.
Segítségképpen, lentebb olvashatod, a porélesztők átszámítását frissre…

Friss élesztő használata/felfuttatása:
A friss élesztőt (pl. 25 gr) egy csészében kevés, kb. 1-1.5 dl friss, nyers, langyosított (kb. 36 °C) tejbe (vagy tiszta langyos vízbe) – én mindig tejet használok, nekem ez vált be – morzsoljuk, amelyben előzőleg elkevertünk 1 kávéskanálnyi (kb. 5 gr) cukrot. Csomómentesre keverjük, majd nem túlzottan meleg helyen, kb. 20- 25 °C fokon duplájára kelesztjük. Ez azt jelenti, megnő a térfogata, tetején barna hab jelenik meg, állaga buborékossá válik, és jellegzetesen erjedt illatot áraszt. 5-10 perc ehhez elegendő, ezután adjuk a liszthez, és dolgozzuk el a többi hozzávalóval. Hűvösebb környezetben is meg tudjuk keleszteni, csak akkor hosszabb lesz a kelesztési idő. Amennyiben az élesztő fél órán belül nem kezd el dolgozni, akkor nem érdemes vele kísérletezni.

Ha a tetejét meghintjük egy kis liszttel, gyorsabb lesz a kelesztés. Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a cukorral és sóval! Az élesztőt külön felfuttatás nélkül a lisztbe is morzsolhatjuk.Legjobb, ha minden adalék, amivel dolgozunk, legalább szobahőmérsékletű legyen, és huzatmentes helyen dolgozzunk vele. Ha a sütésre szánt lisztet előzőleg egy kissé meglangyosítjuk pl. mikróban, meggyorsíthatjuk vele tésztánk kelesztésének folyamatát. *Tipp:  A friss élesztőt állagromlás nélkül eltarthatjuk mélyhűtőben, megfelelő adagokra osztva. Felhasználás előtti napon tegyük át normál hűtőbe, és olyan lesz, mintha frissen vásároltuk volna, a fagyasztás nem tesz benne kárt.

A kiskereskedelemben a legnépszerűbb élesztőtípus Budafoki, 1 csomag 50 gr és szárított változata, több fajtája van forgalomban.A szárított élesztő szükség esetén pótolja a friss élesztőt. Az előállításánál a sejtekből a víz, jelentős részét kíméletesen elvonják. Ezt a típusú élesztőt tasakokban forgalmazzák granulátum formában, légmentes zárt csomagolásban, mert a levegő oxigénje károsan hat a kelesztő képességre. Az eltarthatósága gyártástól számítva egy év.A szárított élesztőt szobahőmérsékleten tároljuk, szemben a friss élesztővel, amit hűtőben, +2 – 8°C-on kell tárolni. 1 kg szárított élesztő körülbelül 2.8 kg sajtolt élesztőnek felel meg.
Friss élesztő egyéb pozitív tulajdonságai: Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stressz hatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. Házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt. Az élesztő valóságos vitaminbomba: az egyik legjobb B-vitamin-forrás, és tartalmaz nátriumot, káliumot is. Remek gyulladáscsökkentő hatással bír, fényesebbé teszi a hajat, valamint csökkenti az étvágyat, ezáltal a fogyást is elősegíti. Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a friss kockaélesztő használata megfelelő – a szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.
A sütőpor nem ugyanolyan, mint az élesztő, hiszen a sütőpor nem élő organizmus, így általa nem jöhet létre fermentáció. A sütőporban található ásványi anyagok a víz és meleg hatására gázösszetevőkre bomlanak szét és így növelik a tészta térfogatát a sütőben. Ez a folyamat azonnal beindul, mihelyt a sütőport a folyadékba tesszük. Ezért az ilyen tésztát gyorsan fel kell dolgozni, különben a keletkező lazító hatás megszűnik. Az élesztő keleszt, a sütőpor lazít. A kelt tésztával nem kell ennyire sietni, mivel az élesztő egyenletesen dolgozik.
Viszont arra figyelni kell, hogy ha túl sok sütőport teszünk a tésztába, az tönkreteheti annak állagát és rosszabb lehet a sütemény íze is.A Dr. Oetker Szalalkáli kiváló minőségű összetevőinek köszönhetően lazítja a tésztát. Hatása hasonló a sütőporéhoz. Különösen a mézes tésztákhoz alkalmazzuk, így az finom és omlós lesz. A tasak tartalma 500 g liszthez elegendő.



A különböző fajtájú instant élesztők átszámítása frissre:  1