Ízek nyomán: Mediterrán sertésragu sajttal és burgonyagombóccal

  • 2017.08.17.
  • 1

Amolyan családiasan egyszerűen!

Ízes, sajtos és szaftos, kell ennél több? Annyira finom, hogy repetáznak belőle.

A családi ebédeken igazán kedvenc étel a ragu, melyet elkészíthetünk bográcsban, de a tűzhelyen is, bár nem készül el gyorsan, mert a lényeg, hogy a húsnak omlósra kell párolódnia, és sűrű, szaftjának kell lennie. De kit érdekel ilyenkor, hogy lassan fő, a lényeg a végeredmény, és jó ízűen falatozzon belőle a család. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, ezt a finom mediterrán sertésragu receptemet, melynek az ékköve a nyúlós sajt, és a szaftos, omlós hús, a burgonyagombóc pedig oly laktatóvá teszi, hogy nem maraduk éhesek. Könnyű elkészíteni, és egyszerűen elronthatatlan.

Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal és burgonyagombóccal gluténmentes Hozzávalók: ½ kg sertéscomb 5-10 dkg füstölt házi szalonna ¼ szál tüzes kolbász 2 fej vöröshagyma 1 db paprika 1 szál spanyolzeller, vagyis szárzeller 1 db paradicsompaprika 2 db paradicsom 1 nagy gerezd fokhagyma 1 db közepes sárgarépa 4 ek kókuszolaj Fűszerek: 1½ kk Kalocsai pirospaprika egy csipet *Himalája só ½ marhahúsleves kocka 7 db friss kicsi kakukkfű ágacska ½ kk *Afrikai steak fűszer itt ½ kk *édes-erős steak bors fűszer ½ kk *chipotle füstölt paprika fűszer 2-3 nyomásnyi *sriracha chili szósz – ízlés szerint, ki milyen csípősen szereti 1 dl száraz vörösbor víz vagy alaplé Zöldhagymás burgonyagombóc gluténmentes recept: Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, megtisztítva egy csipet *őrölt szerecsendió 1 kk *Himalája só ½ kk *fehérbors 1 szál zöldhagyma zölddel együtt 15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható 2 db tojás Ragu főzés végén: 2 zacskó mozzarella sajt
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Mediterrán sertésragu mozzarella sajttal recept elkészítése: Készítsük elő a hozzávalókat. A sertéscombot vágjuk kockára.  A füstölt szalonnát csíkokra, kolbászt félbe, majd karikára, a hagymát apróra, a paprikát, a spanyol zellert, a paradicsomot kockákra vágjuk fel. A sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára. Ha mindennel elkészültünk, tegyük félre. Hevítsük fel egy lábosba a kókuszolajat, majd pirítsuk át egy kicsit a kockára vágott sertéshúst. Ha kész, szedjük ki egy tányérba. Ezután dobjuk bele a füstölt szalonnát és pirítsuk közepes állagúra, majd jöhet bele a kolbász is, majd a hagyma, melyet dinszteljünk meg, aztán sorba a többi: paprika, zeller, paradicsom és együtt pirítsuk kb. 5 perc. Közepes hőfokon végezzük.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát is, melyet reszeljünk le, vagy fokhagymanyomón nyomjuk át, jól keverjük el, majd jöhet a hús és a sárgarépa. A hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük a mediterrán sertésragut, öntsük fel a vörösborral, majd hagyjuk, hogy elfője a levét félig, majd adjuk hozzá vizet, vagy alaplevet. A lényeg, hogy ne lepje el a folyadék a ragut, törekedjünk arra, hogy sűrű szaftja legyen majd, ha elkészül. Lefedve kis lángon főzzük készre, akkor jó, ha a hús megpuhult. Amíg fő a mediterrán sertésragunk, addig készítsük el a burgonyagombócot.
Gluténmentes zöldhagymás burgonyagombóc recept elkészítése: A burgonyát főzzük meg héjában, hámozzuk le, és egy krumplinyomón törjük át, még melegen. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szórjuk meg lisztel és adjuk hozzá a tojást, fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg őrölt szerecsendióval, apróra vágott zöldhagymával. Jól dolgozzuk össze, majd vizes kézzel apró gombócokat formáljunk belőle.