A legeslegjobb: Szaftos brassói aprópecsenye, csemege uborkával

  • 2017.08.06.
  • 7

Élvezeti értéke fenomenális…

Bár a 80-as évek slágere volt a Brassói, én a mai napig imádom, és gondolom ezzel egyáltalán nem lógok ki a magyar családok átlagából.
Ha úgy ennék valami, jó kis magyar kaját, akkor mindig jól jön, ez a bombabiztos étel: a brassói, hiszen mindannyiunk kedvence, mégis talán mindenkinek egy kicsit mást jelent ez az étel. Ahány ház, annyi szokás. De milyen is, az igazi, az eredeti brassói aprópecsenye? itt elolvashatod. Bár ez sem ad sok segítséget az eredeti – ha van ilyen – recept elkészítéséhez, így azt meghagyva, hogy a tökéletes brassói egy kicsit mindenkinek a saját ízlése szerint készül el. Pld. van aki tesz bele petrezselymet, zöldborsót, és más pedig nem tesz bele pirospaprikát. Most megmutatom, hogy nálam, hogyan készül el a kis konyhában. Kezdőknek is ajánlom, ezt az egyszerű, de annál finomabb receptet.

Szaftos brassói aprópecsenye, csemege uborkával – gluténmentes Hozzávalók: ½ kg sertéslapocka 10 dkg kolozsvári szalonna 1 db nagy vöröshagyma 1 db zöldhagyma 3 gerezd fokhagyma 1 db paprika 1 db paradicsom 4-5 karikányi csípős zöldpaprika Fűszerek: 1 kk Kalocsai pirospaprika 1 kk *Himalája só 1 kk *Hétbors durvára darált fűszer 1 kk majoranna kókuszolaj A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés: A hús kockára, a szalonnát csíkokra vágjuk fel. A krumplit tisztítsuk meg, majd kockára, a hagymát apróra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockára vágjuk fel. A krumplit tegyük fel hideg, sós vízbe főzni, kb. majdnem háromnegyedig kell megfőzni. Mivel fiatal a krumpli így nyáron, amikor forr, már le is szűrhetjük, tegyük félre és hagyjuk kihűlni. (Ha öregebb krumplit használunk, akkor kb. forrástól számított 5-8 perc időtartam (a háromnegyed részig) a főzése.) Ha elkészültünk, akkor egy lábasba, kb. 4 ek kókuszzsírban pirítsuk meg a húst, majd szedjük ki tányérra. Ezután ugyanabba a lábasba, a szalonnát közepesre pirítsuk, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük meg, majd a paprikát, erős paprikát és végül a paradicsomot és a reszelt fokhagymát és tovább pirítsuk együtt kb. 5 perc. Majd húzzuk le a hőről és adjuk hozzá az 1 kk pirospaprikát, és az előre már megpirított húst, jól keverjük el, és öntsük fel ½ dl vízzel, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és közepes hőfokon, kevergetve pirítsuk zsírjára, és közben a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként ½ dl) felöntve főzzük puhára a húst, kevergessük, hogy le ne égjen, amikor kezd zsírjára pirulni.  Sertéslapocka, sertéscomb esetében kb. 30-40 perc főzési időt jelent. Amikor már félig megfőtt a brassói, akkor kezdhetjük kókuszolajba kisütni a krumplit. Majd szedjük egy nagy tálcára egymás mellé, és egy csipetnyi sóval ízesítjük. Ha elkészültünk, akkor keverjük össze a sült burgonyát a sűrű szaftos brassóival, és melegen, azonnal tálaljuk. Csemege uborkát kínálhatunk mellé.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza