Mézes-mázas: Kínai narancsos csirkefalatkák, jégsalátával

  • 2017.08.05.
  • 9

Kínai narancsos csirke titkai!
Szeretjük, minden falattal meglepő ízéért. Neked is kedvenced a narancsos szezámmagos csirkefalatkák? Izgalmas, finom fogás, kínai menü 30 perc alatt! Egészséges, és egyéb ízfokozók nélküli finomság, ezt bármikor eheted, akár önmagában is. Megmutatom, hogyan készítsd el otthon. Nekünk, ez az egyik kedvenc ételünk, szeretjük, minden falattal meglepő ízéért, és azért is, mert egészséges, gyorsan elkészíthető, vendégvárónak is kiváló, gyerekek kedvence, de ha még ez sem lenne elég, paelo barát, egészséges étrendbe, diétába is beilleszthető, és gluténmentes is. Na, ezek után, már csak neki kell állni, kezdőknek is ajánlom…

Kínai narancsos falatkák/jégsalátával gluténmentes Hozzávalók: ½ kg csirkemellfilé 3 db tojásfehérje 3 púpos ek kukoricakeményítő *Himalája só – ízlés szerint *Hétbors durvára darált fűszer – ízlés szerint Narancsos máz: 125 ml friss narancslé, ez 1 db nagy narancs leve 1 ek méz 1 ek szójaszósz 1 ek rizsecet ½ kk friss reszelt gyömbér egy csipet *Himalája só egy csipet *Hétbors durvára darált fűszer 1 gerezd fokhagyma – reszelve ½ ek extra szűz olívaolaj Köret és öntet:1 fej jégsaláta 100 ml extra szűz olívaolaj 1 db narancs leve (Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk készíteni, az anyaghányadot emeljük meg.)
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek
Elkészítés: A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockákra. Majd sózzuk, borsozzuk. A tojásfehérjét egy habverővel kezdjük el felverni, egy picit, majd kanalanként adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és jól keverjük el. Majd tegyük félre. A narancsos máz hozzávalóit, tegyük egy serpenyőbe, és keverjük el, majd forraljuk fel, és főzzük kb. a felére, olyan picit sűrűbb állagúnak kell lennie, mint amikor beletettük a serpenyőbe. Ha elkészültünk a narancsos mázzal, tegyük félre. (én így készítettem) Aki nem szeretné visszaforralni a szószt, annak egy kis segítség: egy kis vízbe (kb. 50 ml) keverjen össze, egy kis kukoricakeményítőt (kb. 1 kk.) öntse a szószhoz, így sűrűbb szósz állagot kap, összekeverjük, hagyjuk egyet forrni és készen is van. Ezután, forrósítsunk fel kókuszolajat egy serpenyőbe, majd keverjük fel ismét a tojásfehérjés masszát, mártsuk bele a csirke falatkákat, és süssük meg. Majd szedjük papírtörlőre, de ne egymásra, hanem egymás mellé tegyük a csirkefalatokat.*Megjegyzés/tipp: amúgy sosem szabad egymásra tenni a frissen sülteket és a sült burgonyát sem, mert így a gőz alatt megpuhulnak és nem lesznek ropogósak, egymás mellé érdemes tenni. A sült burgonyát én pld. egy nagy tepsibe teszem egymás mellé, és még melegen ízesítem is, a frissen sültekkel együtt. Pld. só, bors, sültburgonya fűszersó szerecsendióval stb… Ha elkészültünk, akkor tegyük vissza újból a forró kókuszolajba, (tehát kétszer sütjük, így lesz igazán extra ropogós) nem sokáig, kb. 40 mp.-ig. Amikor kisült akkor tegyük rögtön a narancsos szószba, forgassuk meg, és szedjük tányérra. Majd szórjuk meg szezámmaggal. Jégsalátával kínáljuk, az öntetet, tegyük egy kisebb befőttes üvegbe, jól összerázzuk és tálalásnál locsoljuk meg a salátát, de önmagában is nagyon finom a narancsos csirke. *Megjegyzés: Ez persze, nem olyan émelyítően édes, mint a kínai gyors étterembe, de ha valaki úgy szeretné elkészíteni, tegyen bele több mézet.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza