A táncoló fakanál: Csurgatott tojásleves nachossal gluténmentesen

  • 2017.07.18.
  • 8

A nemes egyszerűsége és annál jobban az íz világa varázsol el bennünket…

Ennek a levesnek a hatására, azonnal helyreáll az egyensúly és kerekké válik a világ, sőt még a fakanál is táncol a fazékban…

Gyermekkorom egyik meghatározó klasszikus levese és merem állítani, hogy szüleink idejében (elmesélésük alapján) ez a szegények levese volt, de én még a mai napig szeretem… A szervezetünkre, kiváló hatással van ez a finom leves, ha például sokáig megterhelő/nehezebb ételeket eszünk, nem árt utána lazításként, egy ilyen köménymaglevest enni, vagy ha fáj a hasunk/gyomrunk érdemes elkészíteni, mert rendbe tudja tenni az emésztésünket is…Arról nem is beszélve, hogy olcsó, és 20 perc alatt készen van. Egy kicsit átalakítottam, hogy a gluténérzékenyek is tudják fogyasztani… 

Csurgatott tojásleves nachossal gluténmentesen Hozzávalók: 3 ek kókuszolaj2 kk egész köménymag2 púpos ek rizsliszt3 kk Kalocsai pirospaprika2 liter forró víz1 db közepes fej vöröshagyma 1 szál zöldhagyma – zölddel együtt kettévágva1 db közepes gerezd fokhagyma2 db marhahúsleves kocka1 db babérlevélHimalája só – ízlés szerint, én nem tettem bele sót, mert nekem elég volt a marhahúsleves kocka ízesítése2-3 db tojás – ízlés szerint, ki mennyire tojásosan szeretiFeltét:nachos (tortilla chips) – Aldiban vettem

Elkészítés:Az kókuszolajon megpirítjuk a köménymagot, amíg pattogni kezd.
Rátesszük a rizslisztet, kicsit megpirítjuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és felöntjük 2 liter meleg vízzel fokozatosan és jól elkeverjük.Visszatesszük a tűzre, és hozzáadjuk, negyedekbe vágott, tisztított vöröshagymát, zöldhagymát, a leveskockát, és belereszeljük a fokhagymát. Hagyjuk összefőni az ízeket.Ha valaki igényli, itt még egy picit sózhatja, kb. 15-20 percig főzzük. Amikor letelt az idő, átszűrjük a levest, (sok felnőtt és gyerek nem szereti egészben a köményt, de ha imádod, nem kell leszűrnöd, csak a hagymát távolítsd el belőle) majd visszatesszük a tűzre.Két tojást egy csipet sóval egy tálban felverünk, és a forrdogáló levesbe csurgatjuk/öntjük szép lassan, úgy hogy közben kevergetjük a levest.
Forrón tálaljuk, ezt a finom tojáslevest, ropogós nachossal és szórjuk meg a tetejét apróra vágott zöldhagymával.

*Aki nem gluténérzékeny, az alábbi linken olvashatja el a másik receptemet: Nagyi köménymaglevese csurgatott tojással és pirított zsemlekockával

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza