Üvegbe zárt napsugár: Sárgabarackdzsem sárgadinnye ízesítéssel

  • 2017.07.17.
  • 7

Szépséges, illatos és egy csoda, mely kihagyhatatlan finomság…  
Nekem ez a tökéletesség netovábbja… A sárgabarack az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, és a belőle készült lekvár a legnépszerűbb lekvárok egyike. Nem véletlenül! Még egy vajas kenyeret is képes mennyei étellé változtatni. Mindenki imádja, és mindig elfogy, nem lehet eleget befőzni belőle. A baracklekváros palacsinta és a piskótatekercs, no meg a zserbó is ettől a lekvártól lesz igazán finom. Aki teheti, mindig főzzön be sárgabaracklekvárt, mert nagyon megéri.
Szóval, mutatom, én hogyan készítettem el:

Sárgabarackdzsem-sárgadinnyével Hozzávalók: 4 kg 600 g magozott sárgabarack 400 g sárgadinnye húsa 1 db citrom leve 5 csomag Dr.Oetker 3:1 dzsemfix itt 1 kg 70 dkg cukor Sárgabarackdzsem Hozzávalók: 6 kg magozott sárgabarack 1 db citrom leve 6 csomag Dr.Oetker 3:1 dzsemfix itt 2 kg cukor
Elkészítés: A sárgabarackot jól megmossuk, és a hibás részeket egy éles kés segítségével kivágjuk, majd kimagozzuk és mehet két nagy méretű fazékba.
Az első fazékba tettem: 6 kg-ot, úgy, hogy kilónként mértem le, és mindig megcukroztam a tetejét és utána jöhetett a következő kg barack rá, a harmadik kg-nál csurgattam rá fél citrom levét, majd tovább rétegeztem kg-ként és cukroztam mindig. Majd az utolsó hatodik kg-nál a tetejét cukroztam és jöhetett rá megint egy fél citrom leve. Itt 2 kg cukrot használtam, mert ez lesz a sárgabarackdzsem. (10 nagy üveg lett ebből a mennyiségből)A másik fazékba tettem: 4 kg 60 dkg sárgabarackot, ugyanúgy jártam el, mint a hat kilónál, itt 1 kg 70 dkg cukorral és egy citrom levét osztottam el a rétegek között és a 400 g sárgadinnyét, melyet előtte kockára vágtam. Így ez lesz majd a sárgabarackdzsem-sárgadinnye ízesítéssel. (9 nagy üveg és egy pinduri lett ebből a mennyiségből, illetve hagytam magamnak egy kicsit már most falatozni, annyit, amennyit a fehér tálkában láttok a képen) Amikor készen lettem, kézzel jól összekevertem mindkét fazékba lévő barackokat a cukorral, lefedtem és állni hagytam jó pár órát (kb. 4-5) de közben jól átkevertem időnként. Így a cukor, a gyümölcs és a citrom leve megtette a hatását, és levet eresztett.  Ezután tegyük fel főzni. Szórjuk rá a hozzávalóknál lévő mennyiségű dzsemfixet, jól keverjük el, és magas hőfokon kezdjük el főzni. Én most tovább főztem kb. egy, másfél órát, mivel voltak benne nem annyira érettebbek is, és ezért használtam most több cukrot is hozzá, mert azok a barackok azért savanyúbbak voltak. A lényeg többször kevergessük meg, és egy kisebb sűrű szűrő segítségével, mindig habozzuk le a lekvár tetejét. Amíg, fő a barack magában, a kimosott befőttes üvegeket és tetejüket, merőkanalat és egy konyhai csipeszt is, egy fazékba tettem, és kifőztem, forrástól számított 10-15 percig. Majd egy tiszta konyharuhára szedtem a kifőzött csipesz segítségével. De persze, akinek van mosogatógépje, azzal is elvégezheti ezt a feladatot. Persze elég pepecs munka, de szerintem megéri, mert a házi baracklekvárnál, sárgabarackdzsemnél nincsen jobb. És bár elfárad az ember fia, de egy évben egyszer ki lehet bírni. Akkor rosszabb, és több munka van vele, amikor a barack külseje kicsit hibás, én azt mindig meg szoktam pucolni, a hibás részeknél. Tavaly például nem volt ilyen gondom, akkor szép, nagyok és gyönyörűek voltak, és édesebbek, csak kimagoznom kellett, és sokkal kevesebb ideig főztem. Bár akkor csak 5 kg termés volt ezen a pici fán, idén kisebbek valamivel, viszont 10,60 dkg lett megpucolva. De a hozzávalóknál lévő arányokkal, isteni finom lekvár készült belőle. *Megjegyzés: ha nagyon érett gyümölcsöt kapunk, mehet bele kevesebb cukor is, érdemes megkóstolni, ki milyen édesen szereti, és ebben az esetben kevesebb főzési idő szükséges, forrástól számított 15 perc és készen van. Persze készülhet édesítőszerrel is, annak mennyisége rajta van a Dr.Oe