Útravaló: Fahéjas, gyümölcsös és csokoládés muffinok

  • 2017.07.13.
  • 2

Ugye milyen csodálatos, ha sok van a jóból?
Hipergyors muffinok 30 perc alatt gluténmentesen, a tökéletes reggelihez, útravalóhoz, csapatépítésre, utazáshoz, piknikhez, vendégváráshoz, uzsonnára, teadélutánhoz, de bármikor jól jön, amikor vágyunk egy kis falatnyi gyors finomságra…
A muffin a kezdő háziasszonyok körében igen népszerű sütemény, hiszen roppant egyszerű, és villámgyorsan készen van. Bár én már nem vagyok kezdő, de imádom a muffint készíteni és enni is. Sőt, hogy gluténmentesen is elkészíthetem a lányomnak, ezt a finomságot, az maga a csoda… Megmondom őszintén, (bár én nem vagyok gluténérzékeny) hogy lassan jobban ízlik a gluténmentes liszttel készített sütemények, vagy ételek, mintha normál búzaliszttel készítettem volna… Olyan könnyedebbek, omlósabbak, lágyabbak, de ez az én szerény véleményem… Érdemes egyszer azoknak is kipróbálni, akik nem gluténérzékenyek. Szóval, visszatérve a receptre, mutatom, hogyan csináld…

Fahéjas, gyümölcsös és csokoládés muffinok gluténmentesen Hozzávalók: 32 db Száraz hozzávalók: 300 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 200 g Nagykun rizsliszt én ezt használom itt  – Sparban is kapható 1 csomag sütőpor 1 kk Himalája só ½ kk őrölt szerecsendió (aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet) Nedves hozzávalók: 120 g vaj vagy margarin – szobahőmérsékletű 200 g gyümölcscukor vagy cukor 3 db tojás 200 ml tej Ízesítésre: Gyümölcsök és egyebek: friss ribizli – télen lehet fagyasztott is friss áfonya – télen lehet fagyasztott is „Moser Roth”70%-os gluténmentes étcsokoládé „Moser Roth”gluténmentes vaníliás fehércsokoládé itt – Aldiban kaphatóőrölt fahéj – ízlés szerint kókuszcukor vagy kristálycukor – ízlés szerint Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A száraz hozzávalókat egy sűrű szitán átszitáljuk egy tálba. Majd tegyük félre. A vajat, cukorral keverjük habosra, egy robotgép segítségével, majd egyenként adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el. Ezután fokozatosan, hozzáadjuk, evőkanalanként a száraz hozzávalókat és a tejet felváltva. Jól keverjük el. Ha elkészültünk egy muffin formába tegyük bele a muffin papírokat, és egy fagylaltos kanál segítségével, vagy egy evőkanállal adagoljuk háromnegyed részig bele a masszát. Én ilyen változatokat készítettem, vegyesen:Mivel 32 db muffin lett a fenti mennyiségű masszából, így nem unalmas és mindenki megtalálja a magának tetsző finomságot. Bár én szeretem mindegyiket, de ha választani kellene, akkor a gyümölcsös-csokoládés, és hát a fahéjas viszi a pálmát… Fahéjas-cukros muffin: ebben az esetben háromnegyedig megtöltjük a muffin formákat a tésztával. Majd ha megsült, és kihűlt teljesen, akkor 10 dkg olvasztott vajban megforgatjuk minden oldalát, és fahéjas-cukorban meghempergetjük. Ribizlis-csokoládés muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje teszünk, egy kocka csoki negyedét (a 70% csokoládénál nagyobb az egy kocka mérete, ezért négybe lehet vágni) majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét ribizlivel. Áfonyás-csokoládés muffin: ugyanúgy készül, mint a ribizlis-csokoládés, csak áfonyával. Ribizlis muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje szórunk, ribizlit, majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét ribizlivel. De úgy is készülhet, hogy háromnegyedig megtöltjük a formákat tésztával, és csak a tetejét szórjuk meg gyümölccsel. Áfonyás muffin: ugyanúgy készül, mint a ribizlis muffin. Fehér csokoládés muffin: félig megtöltjük a muffin formákat tésztával, közéje teszünk, egy kocka fehércsokoládé negyedét (ennél a csokoládénál nagyobb az egy kocka mérete, ezért négybe lehet vágni) majd rá a tésztát háromnegyedig és megszórjuk a tetejét fehércsokoládéval. Aki esetleg nem szereti a ribizlit, vagy áfonyát, kicserélheti a fenti gyümölcsöket pld. málnára, eperre vagy szederre. A lényeg bármilyen bogyós gyümölcs jó hozzá. Ezt követően az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. Az én gázsütőmön 18 perc kellett. Érdemes tűpróbát végezni, 15-18 percnél. Amikor megsült a muffin, szedjük ki a sütőformából és hagyjuk kihűlni teljesen. Egy leheletnyi porcukorral megszórva kínáljuk a gyümölcsös muffinokat.

Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm