Klasszikus retro falatok: Chilis hentes tokány/párolt rizzsel…

  • 2017.07.05.
  • 5

Egy jó tokánynak nincsen párja, ez a népszerű étel sokak számára ismert, én most megbolondítottam még egy kis chilivel is…


Nagyon finom és laktató étel a tokány, bár méltánytalanul keveset foglalkozunk vele, pedig igazi Hungarikum. Gyerekkoromban nagyon sokat ettem, még a menzán is… Nálunk ez nagy kedvenc, érdemes elkészíteni, mert isteni finom…


Chilis hentes tokány párolt rizzsel Hozzávalók: 50-60 dkg sertéslapocka – csíkokra vágva 5 ek kókuszolaj 5 dkg házi füstölt húsos szalonna – csíkokra vágva 2 db vöröshagyma – kockára vágva 3 db paradicsom – kockára vágva 4 gerezd fokhagyma – átnyomva fokhagymanyomón, vagy lereszelve Fűszerek: 100 ml fehérbor 2 db szegfűszeg 2 nagy csipet *chili pehely 4 kis szál friss kakukkfű vagy ½ mk szárított kakukkfű ½ kk *Himalája só 1 kk *ötbors fűszer – durvára darált 200 ml víz – fokozatosan adagolva A főzés végén hozzáadni: 3 db kovászos uborka – csíkokra vágva 150 g sonka – csíkokra vágva Köret: 2 bögre *Jázmin rizs 4 bögre hideg víz 1 kk *Himalája só A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés: Egy lábosba, hevítsük fel a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott szalonnát. Pirítsuk meg közepes állagúra, majd mehet hozzá az apróra vágott vöröshagyma, tovább pirítsuk, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a fokhagymát. Jól keverjük el, majd 1-2 percig pirítsuk tovább együtt, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott sertéshúst, keverjük össze, majd öntsük fel a fehérborral.Majd ezt követően, a hozzávalóknál lévő fűszerekkel ízesítsük. (Só esetében csak a fenti mennyiséget írtam, vigyázva, hiszen a sonka és a kovászos uborka is sós, természetesen, aki igényli, a végén még megsózhatja, ízlésének megfelelően.) Pirítsuk tovább, amíg felére nem fő el a fehérbor, majd lefedve tovább főzzük.
Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, ahogy kezdi elfőni a levét, a lényeg, hogy a végére finom sűrű, szaftos hentes tokányt kapjunk.
Amíg fő a hentes tokány, addig vágjuk fel a sonkát és a kovászos uborkát csíkokra. Majd ezt követően készítsük el a köretet, a rizst. Mossuk meg a kimért rizst egy szitán keresztül, csöpögtessük le. Majd ezt követően 1 ek kókuszolajat hevítsük fel, öntsük bele a rizst, és forgassuk át egy párszor, majd öntsük fel a fenti mennyiségű vízzel, sózzuk, és ha felforrt, tartalékon még kb. 8 percig főzzük. Akkor jó, amikor magába szívta az összes vizet a rizs. Ezt követően elzárjuk a hőt, és továbbiakban is lefedve, – én még egy konyharuhát is szoktam rátenni a fedőre-, hagyjuk magában gőzölögni.