Tojásos nokedli gluténmentesen/fejes salátával...

  • 2017.07.01.
  • 7

Ha valami egyszerű, gyors, tápláló és finom ételre vágysz, ezt mindenképpen próbáld ki! Gyerekkorunkban is imádtuk a tojásos nokedlit, így vagy úgy, de azóta sem csökkent a rajongásunk iránta…

 
Megunhatatlan tavaszi-nyári étel, a tojásos nokedli egy igazi klasszikus. De persze télen is elkészítjük, akkor finom ecetes uborkával, csalamádéval. De ahogy beköszönt a tavasz, és megjelenik a friss saláta, na, azzal az igazi. Ezt a hagyományos magyar ételt, most gluténmentesen készítettem el. Ajánlom mindenkinek, az egészséges étrendet követőknek, diétázóknak is…


Tudtad? Régebben csak liszt és víz keverékéből, nokedlit főztek a kacsáknak, amit a háziszárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. Az így hizlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni és ez a hizlalási módszer is hízott kacsamájat eredményezett. Innen származik a „nyeli mint kacsa a nokedlit” mondás.


Tojásos nokedli gluténmentesen/fejes salátával Hozzávalók: Gluténmentes nokedli 15 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is kapható 5 dkg Nagykun rizsliszt itt 5 dkg burgonyapehely itt –  vagy bármely Bio boltban kapható(aki nem gluténérzékeny, az a fentiek helyett, használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet) 3 db tojás ½ kk *Himalája só kb. 200-300 ml víz A kész nokedlire: kb. 6-8 db tojás – ízlés szerint ½ kk *Himalája só szeletelt bacon Salátához: 1 db nagy fejes saláta *rizsecet 5%-os – ízlés szerint (én ezt szeretem, mert nem bántja a gyomrot, de persze lehet 10 vagy akár 20%-os normál ecetet is használni, ki, amit szeret) *gyümölcscukor vagy cukor – ízlés szerint
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés: A fejes salátát szedjük leveleire, majd mossuk meg alaposan, és tegyük egy tálba. Majd készítsük el az ecetes levet, ecet, cukor és víz hozzáadásával, – ízlésünknek megfelelően – jól keverjük el, és öntsük a salátára. Én jó nagy fej salátát kaptam, így három fél literes ecetes lé ment rá. Jól forgassuk össze, és tegyük a hűtőbe, addig, amíg elkészítjük a tojásos nokedlit. Egy serpenyőbe a szeletelt bacont süssük ropogósra, majd tegyük félre. Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, egy kk-nyi sóval. A liszteket és a burgonyapelyhet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, és az egész tojásokat, keverjük el, és adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű nokedli tészta állagú legyen, jól dolgozzuk/keverjük ki a tésztát. Majd a forrásba lévő vízbe, – egy nokedli szaggató segítségével -, szaggassuk bele, keverjük meg, majd ha feljön a víz tetejére a nokedli még egy – két pillanatig főzzük, és már szűrhetjük is le. Egy ek-nyi kókuszolajjal keverjük el. Ezt követően egy tányérba üssük bele a tojásokat, sózzuk, majd verjük fel egy villával. Majd tegyük egy lábasba a kiszaggatott nokedlit, és kezdjük el felmelegíteni, majd amikor már forró, közben öntsük rá a felvert tojásokat, és addig